Franse boeren zouden volgens een arrest van 7 maart jongstleden 25% van hun subsidie kwijtraken. De maatregel is een gevolg van een budgettekort. De gesubsidieerde toestroom naar biologisch is succesvol geweest en leidt nu tot een gat in de pot waar het geld uit kwam.

Onbegrip
Frankrijk wil de omschakeling van zijn landbouw naar een biologisch teelt verdubbelen in de periode 2012-2017. Dat loopt zo goed dat het aantal omschakelaars zo groot is dat het budget wordt overschreden. Het ministerie van landbouw had daarom besloten de vaste subsidie voor bedrijven die al biologisch zijn in te perken. Met de besparing die dat oplevert kunnen dan nog steeds nieuwe omschakelaars de biologische teelt ingelokt worden. Dat schreef Libération een week geleden.

De boeren zeggen er niets van te begrijpen. Hoe kun je nou een overgang naar biologisch willen stimuleren, maar de boer laten vallen als hij eenmaal biologisch is?

Voor de beleidsmakers in Brussel en Parijs die bepalen hoe de subsidies besteed moeten worden, is het veel minder onlogisch. Zij willen een landbouw die steeds minder afhankelijk wordt van subsidies.
Met die mening plaatsen de boeren zich uiteindelijk tegen het beleid zoals dat in Brussel is ingezet
Juist biologisch zou een meerwaarde moeten opleveren die de boer zijn eigen broek kan laten ophouden.

Ook biologisch kan niet zonder subsidie
De Franse boeren blijken daar heel anders over te denken. Ze dreigden massaal de straat op te gaan, maar kregen gisteren toch hun zin. Dat meldt Le Figaro. De gekorte 25% wordt in de loop van de zomer toch uitgekeerd.

Volgens biologische boeren is biologisch niet rendabel. Ze produceren 20-30% minder én hebben meer handwerk. De consument betaalt de meerkosten die daardoor ontstaan bij lange na niet volledig. Daarmee zeggen ze de facto dat biologisch geen kandidaat is voor een subsidievrije landbouw. Met die mening plaatsen ze zich uiteindelijk tegen het beleid zoals dat in Brussel is ingezet. De nieuwe Ierse Eurocommissaris voor Landbouw, Phil Hogan, heeft biologisch omarmt juist omdat hij denkt dat het een autonome geldmotor is.

Fotocredits: biologische akkerbouwer, still, France 2
Dit artikel afdrukken