In haar boek Hamburgers in het paradijs heeft Louise Fresco zich negatief uitgelaten over de waarde van biologisch voor een wereldvoedselvoorziening die de toekomst van voldoende eten kan voorzien. Dat deed ze zo scherp, dat ze er veel kritiek mee oogstte. In een interview met Michiel Bussink zegt ze sorry.
Bussink vraagt Fresco: "In uw boek spreekt u met enig dédain over de biologisch consument. De recensent van NRC-Handelsblad noemt het ‘biobashing’."
Ze antwoordt:
Als dat zo overkomt, dan spijt me dat. Wat ik bedoel is, dat ik Amsterdammers tegenkom voor wie biologisch een life-style-dingetje is: ze kopen een goed gevoel. Dat geldt trouwens niet voor de Milieudefensie-achterban: die weten wel het verschil tussen biologisch en gangbaar. Biologisch heeft ook goede kanten, net als verwante stromingen als Slow Food: zoals de aandacht voor bestrijdingsmiddelen, voor het centraal stellen van de hele voedselketen, voor het op de maatschappelijke agenda zetten van het thema voedsel. Ik ben kritisch, ook over biologisch, dat is mijn taak. Maar ik wil niet dat we in een patstelling terechtkomen.
Het interview verscheen in Down to Earth Magazine, een orgaan van Milieudefensie, en is daar in zijn geheel te lezen.
Fotocredits: Louise Fresco in haar TED-lezing, still, TED
Dit artikel afdrukken
Ze antwoordt:
Als dat zo overkomt, dan spijt me dat. Wat ik bedoel is, dat ik Amsterdammers tegenkom voor wie biologisch een life-style-dingetje is: ze kopen een goed gevoel. Dat geldt trouwens niet voor de Milieudefensie-achterban: die weten wel het verschil tussen biologisch en gangbaar. Biologisch heeft ook goede kanten, net als verwante stromingen als Slow Food: zoals de aandacht voor bestrijdingsmiddelen, voor het centraal stellen van de hele voedselketen, voor het op de maatschappelijke agenda zetten van het thema voedsel. Ik ben kritisch, ook over biologisch, dat is mijn taak. Maar ik wil niet dat we in een patstelling terechtkomen.
Het interview verscheen in Down to Earth Magazine, een orgaan van Milieudefensie, en is daar in zijn geheel te lezen.
Fotocredits: Louise Fresco in haar TED-lezing, still, TED
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Jack. Bij van hattem kan Wouter ook melkvee en biologisch proeven. Dat verwerken ze ook. Hoor het wel. Dan ben ik er graag bij. En net wat ik zij. Goed vlees uit de melkveehouderij is zeer beperkt leverbaar.
Wie valt het ook op?
Bekijk Fresco's TED-lezing 3 jaar terug nog eens, en vergelijk die met haar standpunt nu. Toen had ze het bijvoorbeeld nog wél over biodiversiteit en milieu. Hoor ik haar nu weinig meer over.
Heijdra #7-15: Wouter Klootwijk wil iets bewijzen wat elke veehouder n'importe waar ter wereld zal tegenspreken: dat een uitgemolken koe lekkere, malse luxe en dikke delen kan leveren. Ik ben twee weken geleden bij een hele grote uitbener van O en P karkasssen geweest en Wouter heeft voor 4% gelijk want van de 100 karkassen kwamen er 4 'in de buurt' van jullie en mijn vleesvee. 96 karkasssen leverden slap vaatdoeken vlees. Van de 100 karkassen die wij (vleesveehouders) produceren, leveren 100 vlees van puike kwaliteit. En als Wouter dat niet gelooft, neem ik hem eerst mee naar die grote uitbener van melkvee en dan naar Van Hattem in Dodewaard. Kan die het zelf zien, voelen en proeven. Mocht Wouter blijven ontkennen, dan ga ik proberen te bewijzen dat spierinkjes veel lekkerder zijn dan wilde zalm uit Alaska ;-)
Tjerk, erg heftig wat je schrijft. Ik kom veel in Brazilië, spreek de taal, volg de IBAMA en FUNAI websites, ben anti-RRS, maar over dat verdrijven en vergiftigen van de lokale bevolking wil ik meer weten. Gaarne een toelichting: waar, wie, hoe en wanneer.
Een heel mager excuusje van mevrouw Fresco, maar ze blijft blind voor de grote ecologische problemen waar de huidige intensieve landbouw mee kampt. We horen haar niet over het aandeel van 33 tot 50% van de totale uitstoot van broeikasgassen dat op het conto van dit landbouwmodel geschreven kan worden. Typerend is dat ze volslagen de mist in gaat met de 'duurzame soja' waar ze het over heeft. Leuk dat er een label voor 'verantwoorde' soja is ontwikkeld op initiatief van het Wereld Natuur Fonds en Solidaridad, met veel Nederlands belastinggeld. Maar wat houdt het nou in? Na 6 jaar praten in een ronde tafel met de grote productenten, handelaren, banken, voedingsindustrie, veevoerindustrie en oliemaatschappijen is een set slappe criteria uit de bus gekomen. Zo slap dat de gemiddelde producent eigenlijk alleen een certificeringsbedrijf hoeft in te huren voor een ‘verantwoord’ stempeltje. Aan het product zelf is niets veranderd.
Het merendeel van deze soja is door genetische manipulatie bestand gemaakt tegen het bestrijdingsmiddel roundup. Dat wordt in grote hoeveelheden over de sojamonoculturen uitgestort. Met enorme schade voor mens, dier en milieu. De biodiversiteit is nul, de bodem wordt vergiftigd en uitgeput en de lokale bevolking wordt verdreven en vergiftigd. Het aantal zieke mensen en geboorteafwijkingen onder omwonenden is verschrikkelijk. Dat iemand die zich presenteert als hoogleraar duurzaamheid dit giftige product ‘duurzaam’ durft te noemen is echt te gek voor woorden.