Elke dag naar de sportschool gaan kan een inactief leven niet compenseren. Mensen die ‘sedentary’ oftewel inactief zijn, bijvoorbeeld door veel te zitten, verkeren in slechtere gezondheid dan actievere mensen. Dat schrijft Reuters. Nederlanders moeten opletten, want zij zitten in de kennelijke risicogroep.

’Zit-uren’
Onderzoeken wijzen al enige tijd op de relatie tussen aantal ‘zit-uren’ en gezondheid. Wie meer zit, verhoogt de kans op kanker, diabetes en hart- en vaatziekten. De vraag was nog wel of dat ook kwam omdat die mensen te weinig deden aan sport. Onderzoekers aan de universiteit van Toronto vergeleken 47 observationele studies die de factoren ‘zit-uren’ en ‘sport’ meenamen en kwamen tot de conclusie dat allebei de factoren belangrijk zijn.

"Met andere woorden: 30 tot 60 minuten per dag sporten is nog geen garantie voor gezondheid", aldus onderzoeker dr. David Alter. ‘Zit-uren’ zijn gerelateerd aan een grotere kans op een slechte gezondheid, ongeacht de sportieve activiteit. Een slechte gezondheid definieerden de onderzoekers als de aanwezigheid van aandoeningen zoals kanker en diabetes type II. Toch zagen de Schotse onderzoekers de meest duidelijke resultaten bij degenen die het minst aan sport deden.

Geen causaal verband
In de review studie bleek dat mensen die het meeste zaten maar liefst 24 procent meer kans hadden te overlijden. Toch zeggen de onderzoekers dat hun studie geen oorzaak-gevolg relatie bewijst tussen ‘zit-uren‘ en gezondheid. Daarvoor zijn vergelijkende praktijktesten nodig.

De resultaten van het onderzoek verschenen deze maand in Annals of Internal Medicine.

Nederlander zit te veel
Sport blijft dus gezond, maar ook beweging an sich maakt al een wereld van verschil, bleek vorige week uit het Foodlog-artikel ‘Een beetje bewegen helpt een boel’. Gelukkig haalt inmiddels tweederde van alle Nederlanders de Norm Gezond Bewegen: minstens 5 dagen per week 30 minuten matig intensief bewegen. Bovendien sport 56% van de Nederlanders minimaal 1 keer per week, blijkt uit een recent onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), schrijft Trouw.

Hoe zit het dan met ons zitgedrag? Dat beeld is wat minder positief. Nederlanders zitten het meest van alle Europeanen, meldt NRC. We zitten per dag gemiddeld op 6,8 uur, terwijl alle Europeanen samen gemiddeld ‘slechts’ 5,2 uur per dag zitten. Helaas, dat kunnen we niet (helemaal) compenseren met sport.

Fotocredits: 'In the office', Richard Masoner /Cyclelicious
Dit artikel afdrukken