Het aantal actieve sporters daalde tijdens de coronacrisis alleen maar verder. Vooral onder mensen met een laag inkomen en opleidingsniveau. Sportparticipatie is een belangrijk middel om de gezondheid te verbeteren, gezondheidsverschillen te verkleinen en de gemiddelde zorgkosten te verlagen. Die conclusie trekt de Nijmegese wetenschapper Willem de Boer (AD (Topics), 3.2).

De Boer onderzocht de relatie tussen sport en (sociaal-economische) gezondheid. 20% van de Nederlanders met de laatste inkomens leeft 20 jaar korter in goede gezondheid, dan de 20% met de hoogste inkomens. Hun levensverwachting is ook 7 jaar lager. Sportdeelname had een significant effect op de risico's op morbiditeit, diabetes type 2, prediabetes en obesitas.

De relatie tussen sportdeelname en gezondheid verschilt tussen groepen. Zo bleek voor een aantal gezondheidsuitkomsten de positieve effecten van sportdeelname significant groter te zijn voor mensen met een gezond gewicht dan voor zwaarlijvige personen. De Boer maakte ook onderscheid tussen verschillende sporten. Fitness heeft de minst gunstige gezondheidseffecten te hebben van alle soorten sport, teamsporten het meest.

De Boer en collega's onderzochten ook het effect van de coronapandemie. Volgens de Boer was er vóór corona al een pandemie van bewegingsarmoede in ons land. Tijdens de covidtijdperiode is die toegenomen. Het is niet zo dat iedereen minder ging sporten; er zijn ook Nederlanders die juist meer gingen sporten. Alleen staan er tegenover elke persoon die meer ging sporten, 2 of 3 mensen die dat minder gingen doen. Mensen met lagere inkomens- en opleidingsniveaus bewogen anderhalf keer minder dan mensen uit hogere sociaal-economische groepen. Terwijl die laatste groep over het algemeen al meer sport en gezonder leeft. De Boer concludeert dan ook dat de gezondheidskloof tussen mensen met een hoge en een lage sociaal-economische status tijdens de coronacrisis alleen maar groeide.

Donderdag verdedigt de Boer zijn proefschrift. Bij de presentatie wil hij een duidelijk statement maken: ons land moet meer doen om juist de achterstandsgroepen aan het sporten te krijgen. "We denken dat alles goed gaat in Nederland, maar op gezondheidsgebied is dat schrikbarend anders. We steken veel geld in de zorg, maar kunnen nog veel meer doen aan preventie."

Voort opmerkelijk: terwijl in de EU de Covid-maatregelen als sneeuw voor de zon verdwijnen zitten in China 30 miljoen mensen in strenge lockdown.
Dit artikel afdrukken