Omega-3 vetzuren als ALA, EPA en DHA zijn onverzadigde vetzuren. Eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) komen vrijwel uitsluitend in vis voor, met name de vette varianten zoals haring of makreel. Visvet heeft vooral effect op acute hartsterfte. Het is daarom met name goed voor mensen die al eerder een hartinfarct hebben doorgemaakt of de kans op een hartinfarct willen verkleinen. Verder bevat vis belangrijke mineralen zoals jodium en selenium en is het een goede bron van eiwitten.
Omega-6 (linolzuur) behoort samen met alfa-linoleenzuur (ALA) tot de essentiële vetzuren,
Het lichaam maakt zelf ook visvetzuren aan uit alfa-linoleenzuur. ALA komt voor in raapzaad-, lijnzaad- en sojaolie en in walnoten. In kleine hoeveelheden zit het ook in vlees en in groene bladgroenten. Het aanmaken van visvetzuren verloopt alleen niet altijd optimaal. Waarschijnlijk heeft een ALA-rijke voeding daarom niet hetzelfde effect als vis eten. Visoliecapsules kunnen een goed alternatief bieden om toch profijt te hebben van de gezonde visvetten.
Vlees is ook gezond. Zo is varkensvlees rijk aan eiwit, B-vitamines en mineralen zoals zink. Voorkeur hebben de magere varianten, omdat deze weinig verzadigd vet bevatten. Spek is met name rijk aan verzadigd vet. Het bevat wat ALA, maar geen EPA en DHA. Spekvet is daarom niet vergelijkbaar en ook geen alternatief voor visvet.
bron: Voedingscentrum
Het varken moet en zal ongezond wezen!
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook