Spek is vanwege de gunstige verhouding tussen omega 3- en 6 vetzuren niet gezonder als vis. Dat stelt het Voedingscentrum naar aanleiding van berichten in de media naar aanleiding van een Amerikaans onderzoek. Vlees is gezond, maar het bevat niet dezelfde vetzuren als vis. De verhouding tussen omega 3 en omega 6 vetzuren is niet het enige wat van belang is voor de gezondheid. Het gaat er ook om dat je van beiden voldoende binnen krijgt.

Omega-3 vetzuren als ALA, EPA en DHA zijn onverzadigde vetzuren. Eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) komen vrijwel uitsluitend in vis voor, met name de vette varianten zoals haring of makreel. Visvet heeft vooral effect op acute hartsterfte. Het is daarom met name goed voor mensen die al eerder een hartinfarct hebben doorgemaakt of de kans op een hartinfarct willen verkleinen. Verder bevat vis belangrijke mineralen zoals jodium en selenium en is het een goede bron van eiwitten.

Omega-6 (linolzuur) behoort samen met alfa-linoleenzuur (ALA) tot de essentiële vetzuren,omdat ze een speciale functie hebben en het lichaam ze niet zelf kan maken. Linolzuur zit onder meer in plantaardige oliën, margarine en dierlijke vetten. Mensen krijgen daar doorgaans voldoende van binnen. Voor omega-3 vetzuren geldt dat niet, omdat deze vetzuren vooral in vis zitten.

Het lichaam maakt zelf ook visvetzuren aan uit alfa-linoleenzuur. ALA komt voor in raapzaad-, lijnzaad- en sojaolie en in walnoten. In kleine hoeveelheden zit het ook in vlees en in groene bladgroenten. Het aanmaken van visvetzuren verloopt alleen niet altijd optimaal. Waarschijnlijk heeft een ALA-rijke voeding daarom niet hetzelfde effect als vis eten. Visoliecapsules kunnen een goed alternatief bieden om toch profijt te hebben van de gezonde visvetten.

Vlees is ook gezond. Zo is varkensvlees rijk aan eiwit, B-vitamines en mineralen zoals zink. Voorkeur hebben de magere varianten, omdat deze weinig verzadigd vet bevatten. Spek is met name rijk aan verzadigd vet. Het bevat wat ALA, maar geen EPA en DHA. Spekvet is daarom niet vergelijkbaar en ook geen alternatief voor visvet.


bron: Voedingscentrum

Het varken moet en zal ongezond wezen!
Dit artikel afdrukken