Ingrediënten
- 750g snijbonen
- 3 el olie
- 4 teentjes knoflook
- 2 el rode wijn of sherry azijn (sherry azijn is ’t lekkerst)
- versgemalen zout & peper
Bereiding
Was de snijbonen en wrijf ze goed droog in een theedoek.
Snijd ze in stukken van ongeveer 5 cm.
Verhit een grote koekenpan op hoog vuur.
Voeg de olie toe en kort daarop de snijbonen.
Bak de snijbonen zo’n 10 minuten op hoog vuur.
Blijf roeren en schudden en zwieren.
Het is de bedoeling dat ze hier en daar blaasjes en brandplekjes krijgen.
Zet na die 10 minuten het vuur zacht en voeg wat zout toe.
Doe een deksel op de pan.
Laat de snijbonen zo 10 minuten zachtjes sudderen.
Check af en toe of het niet te droog wordt, voeg eventueel een klein scheutje water toe.
Voeg na die 2e 10 minuten de knoflook en azijn toe (knoflook in dunnen plakjes, staafjes of blokjes, maar ik zou ’t niet persen).
Laat de snijbonen nu nog eens 10 minuten zachtjes sudderen.
Proef, voeg naar smaak peper, zout en eventueel nog een beetje azijn toe en smullen maar.
Lekker met eendenborst.
Het boek Lekker Hollands is bij Bol.com nog tweedehands te vinden.
Fotocredits: Robin Kok
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Nee hoor, dat staat er helemaal los van.
Dat rauwe bonen niet goed voor je zijn leerde ik van mijn Chinese collega's die ooit eens een gerecht dat we vrijwel dagelijks aten tijdens de lunch terugstuurden onder het mom dat de bonen net niet gaar genoeg waren. Ik vond het nogal pietlullig, maar zij waren heel stellig, rauw zijn ze giftig.
Ze hebben mij ooit wijsgemaakt dat je verse bonen, alvorens ze verder te bereiden, eerst even goed zou moeten verwarmen (koken) tot tenminste boven de 80 graden. Dat zou 'faseoline/lectine' neutraliseren, een stofje begreep ik dat slecht is voor ons.
Moet je die snijbonen uit dit gerecht daarom eerst 10 minuten bakken op hoog vuur?