imageZo hou je kwaliteit onder controle en creëer je gaandweg weer een heel nieuwe branche.

Toch een vraag: hoe hou je nou tegen dat er gefraudeerd wordt als je maar één keertje per jaar langskomt en dus in essentie alleen maar de boekhouding kunt controleren?

Skal, de certificeringsorganisatie voor de biologische sector, zal in 2008 ruim 2600 bedrijven inspecteren en heeft daarvoor circa 3800 inspecties gepland. Het grootste deel hiervan betreft de jaarlijkse basisinspectie met als doel certificatie of verlenging hiervan. Nieuw is dat alle bedrijven voortaan één basisinspectie per jaar krijgen. Daarnaast vinden eerste bezoeken plaats bij nieuw geregistreerde bedrijven.

Ook voert Skal monsternames en al dan niet aangekondigde risicogerichte inspecties uit. Dit zijn ruim 1000 extra inspecties die zich richten op specifieke bedrijfsonderdelen door de hele keten heen. De kwaliteit van de inspecties is en blijft aandachtspunt: inspecteurs krijgen regelmatig instructies en gelegenheid voor informatieuitwisseling. In- en externe audits houden hen scherp.
Naleving kernbepalingen
Voor de betrouwbaarheid van bio-producten is de naleving van de "kernbepalingen" van groot belang. Deze vormen het hart van de biologische voorschriften. Het veronachtzamen daarvan heeft een ernstig nadelig effect op het imago en de beleving van het biologische product. Het gaat hierbij om het gebruik van toegestane hulpstoffen en ingrediënten, vermenging, behoud van bodemvruchtbaarheid en dierenwelzijn.

Op grond hiervan gaat Skal per productiesector vooral letten op:
akker- en tuinbouw: bestrijdingsmiddelen, meststoffen, uitgangsmateriaal;
veehouderij: strooisel, uitloop en weidegang, antibiotica, voederrantsoen;
levensmiddelenproductie: bestrijdingsmiddelen, gmo’s, oorsprong grondstoffen.
In alle gevallen is Skal ook alert op fraude, het verkopen van gangbaar als biologisch.

Instrumenten
Skal zal in 2008 verschillende instrumenten benutten voor handhaving: voorlichting over regels, onaangekondigde inspecties, monsternames, diepgaande financiële inspecties, communicatie over handhaving en samenwerking met andere instanties, zoals VWA en AID. Waar nodig zal Skal strenge sancties opleggen of overtredingen voordragen voor gerechtelijk opsporingsonderzoek. Doel van dit alles is maximale naleving.

Kosten
De totale kosten voor het toezicht op de biologische productie voor 2008 bedragen 2,7 miljoen euro. Verwacht wordt dat inkomsten en uitgaven redelijk met elkaar in balans blijven. Vanaf 2008 betalen alle bedrijven eenzelfde basisbijdrage voor de standaardkosten van inspectie en certificering. Hiermee is de kostentoerekening van deze activiteiten voor alle typen bedrijven doorgevoerd. De kosten van gerichte inspecties en onderzoek in de keten worden gefinancierd uit de variabele bijdrage van de grotere levensmiddelenfabrikanten en importeurs. Het aantal omzetcontroles bij deze bedrijven wordt uitgebreid.


bron: Skal met dank aan foodholland
Dit artikel afdrukken