image

In het kader van foodlog's sommeliersserie mijn impressie van de eerste drie wijnen.

Zowel bij onze gasten, als bij onszelf is deze eerste selectie van weninig bekende wijnen uitstekend ontvangen.

Wij lieten onze gasten de volgende wijnen proeven:
- wit: Philippe Tessier, la Porte Dorée, AC Cour Cheverny, 2004
- wit, dessert: Domaine du Souch, cuvée Marie Kattalin, élevée en barrique, AC Jurançon 2001
- rood: Domaine Richeaume, Carignan, AC Côtes de Provence, 2003

Onze eerste korte proefimpressies: Cour-Cheverny - Philippe Tessier, la Porte Dorée, AC Cour Cheverny, 2004
Jaren geleden werkte ik al met het onbekende druivenras Romorantin waarvan deze wijn is gemaakt. Net als bij chenin-blanc wordt deze niet altijd door iedereen begrepen omdat hij een smaak heeft die buiten hetverwachtingspatroon van mensen valt. Heeft dus een beetje begeleiding nodig, maar is een verrassing voor ervaren wijndrinkers.

image



Jurançon - Domaine du Souch, cuvée Marie Kattalin, élevée en barrique, AC Jurançon 2001
Zoet maar met tannines! Complex, gastronomisch en spannend! Hoezo een dessertwijn?
Denk ook eens aan kreeft.... en je hebt een totaal onverwachte smaakervaring.

image



Carignan - Domaine Richeaume, Carignan, AC Côtes de Provence, 2003
Carignan is vaak ongenaakbaar en moeilijk te temmen. Door inweking van heel rijpe druiven kun je er echter prachtige, onverwachte wijnen van maken. Waarschijnlijk is dat ook hier gedaan.
Prachtige fruitimpressie, machtig en niet te alcoholisch, kortom het beste én het typische van carignan in de goede zin van het woord. Een mooie verrassing.

image


Tot zover de eerste reactie. Wordt vervolgd!

Roy Pelgrim
Maitre d'Hotel en sommelier
Restaurant Cordial, Oss

Dit artikel afdrukken