Robert Schinkel heeft de eerste wedstrijd om het Nederland Kampioenschap Theesommelier op zijn naam geschreven. Schinkel hoopt, mede door zijn titel, dat thee net zo’n opmars meemaakt als koffie want ‘thee is een stille, sociale drank met veel mogelijkheden’.Schinkels wierp zich na afloop van de overwinning op de Horecava in Amsterdam direct op als een soort van thee-ambassadeur. ‘Thee is zeker niet suf. Er zijn veel mogelijkheden mee en het ontwikkelt zich snel. Thee is een sociale drank, een stille drank met veel speelruimte.’

‘Enkele jaren geleden kwam ik bij het maken van cocktails in aanraking met thee. Ik ontdekte de mogelijkheden van de drank. Heb zelf eens een thee met wodka gemaakt, die ik negen dagen heb laten trekken. Toen dacht ik “yes”’, aldus Schinkel.

Met de zege tijdens het NK Theesommelier heeft Schinkel zich namens Nederland automatisch geplaatst voor de grote internationale theewereld. Deze wordt op een nader te bepalen locatie gehouden in 2010.‘Ter voorbereiding ga ik me verdiepen in de theerituelen in andere landen. Bijvoorbeeld in Japan. Ik ga er eens rustig over nadenken’, aldus Schinkel, die volgens de jury van internationale klasse is.

Tweede bij het eerste NK Theesommelier werd Niels Abels van Ridderikhoff. Derde werd Jacqueline Bonink van Umoja Restaurant in Amsterdam. De deelnemers aan het kampioenschap moesten theecocktails maken, een theeshake en een traditionele theepresentatie verzorgen. Alle theeën moesten gemaakt worden met Dilmah, product van toptheeën uit Sri Lanka.


bron: missethoreca
Dit artikel afdrukken