image

Bekende druivenrassen als athiri, assyrtiko en uiteraard st. george, xinomavro en mavrodaphne liggen natuurlijk (?!?) op het puntje van je tong............ Wijnen gemaakt van op het eerste gezicht obscure druivenrassen, wisselend in conditie en kwaliteit. Of zoals Hubrecht Duijker het verwoordde: "van treurspel tot blijspel". De locatie was Het Amstel Hotel, woensdag 29 maart, buiten was het warm en binnen blies de airco. Het verschil tussen de producenten was letterlijk dramatisch. Wijnen van Drama tot Santorini en van Rhodos tot Nemea lieten een dynamiek zien die veelbelovend is, op termijn.

Maar waar moet je nou aan denken bij Griekse drank. Retsina en ouzo bezitten uiteraard meer bekendheid dan voornoemde druivenrassen.
Kort door de bocht is er meer toekomst voor oorspronkelijke druivenrassen, dan voor de internationale, hoewel het toevoegen van een (kleiner) deel vaak net iets meer aan de wijnen geeft.

De stijl van de witte wijnen is uitgesproken mineralig en fris, er wordt wel wat aangezuurd, karakteristiek en over het algemeen een verrassende en goede balans.
Voor rood varieren de stijlen wat meer, maar tannineus en fruitexpressie zijn wel twee hele belangrijke woorden in het griekse vocabulaire. Hier en daar mag het houtgebruik wat subtieler.
De grootste verrassing wordt wellicht gevormd door de categorie zoete wijnen, elegantie en finesse lopen hier hard voorop.

Fantastisch waren ook de piraten die links en rechts opdoken, rode wijnen op internationale leest, waarmee een link met de Roussillon en Colchagua makkelijker te leggen was dan met Griekenland.

Producenten die eruit sprongen varieerden in grootte: Boukhari, Alpha Estate, Sigalas (!) en Emery Wines (!!).

Tja, wat moet dan de conclusie van zo'n proeverij zijn?????
Voor de consument is er het goede nieuws dat het geld in deze geen grote rol zal spelen. Met name de prijs/kwaliteit verhoudingen zijn dik in orde.
Bij de beschikbaarheid ligt het wat minder makkelijk, maar kijk op de volgende sites voor meer info grieksewijnen of aridjis.
Dit artikel afdrukken