imageHet is ontzettend leuk om samen met onze gasten de beslist bijzondere bijzondere wijnen te beoordelen die foodlog.nl ons heeft voorgezet in deze sommeliersactie!

Ik heb ze nog niet allemaal kunnen proeven, maar wil jullie graag alvast de eerste indrukken laten meebeleven.

Bij ons werden geproefd:
- Domaine de Richaume, Carignan, AC Côtes de Provence, 2003
- Domaine Philippe Tessier, AC Cour Cheverny, "la porte Dorée", 2004
- Johanneshof Reinisch, Riesling Auslese, Thermenregion, 2004
- Domaine Thierry Navarre, vin d'Oeillades, vin de table de France

Onze proefnotities: rood: Domaine de Richaume, Carignan, AC Côtes de Provence, 2003
Mooi helder rood van kleur.
Kruidigheid en lijmtonen in de geur. In de smaak tonen van zwart fruit (geconcentreerd) veel kracht , maar blijft heel zuiver. Vanwege zijn kracht, wel een echte eetwijn. Trouwens, deze wijn verliest niets in zijn smaak en geur na een dag open te staan.

image



wit: Domaine Philippe Tessier, AC Cour Cheverny, "la porte Dorée", 2004
Frisse (zelfs extreme) zuren die abslouut karakteristiek zijn voor deze druivensoort. Het mooie aan deze wijn is dat die behalve fris ook vol en krachtig is. Dus een spannend palet van diverse smaken heeft.
Deze wijn wordt inderdaad, zoals Roy het zegt, door minder ervaren wijndrinkers niet zomaar begrepen. Met bijv. een frisse salade met op de huid gebakken snoekbaars en een mosterdressing overtuigen zijn spannende kwaliteiten en gaat het 'snapgehalte' van de wijn - ook bij minder ervaren wijndrinkers - snel omhoog.

image




wit, dessert: Johanneshof Reinisch, Riesling Auslese, Thermenregion, 2004
Een superwijn! Mooi zoet in de geur (zeer geconcencentreerd), perziktonen.
In de smaak veel fruit en zoet maar aangenaam door de toch aanwezige zuren. Mooi in balans.
Let op: AUB niet te koud drinken. Dat gaat ten koste van de smaak en de geur.
Combinatie met bv. gebakken perzik of bv. gebakken eendenlever met een perencompote (inderdaad: bij een hoofd- of voorgerecht!). Of gewoon om zonder gerecht van genieten.

image



Domaine Navarre, Vin d'oeillades, Vin de table de france
Misschien ligt het aan mij, maar ik kon geen jaartal ontdekken.
Helder rood van kleur, met een lichte bruine rand. Gaat in de geur richting een pint noir bourgogne met wat oxidatie tonen. In de smaak verrassende zuren (frisse smaak) sappig, peper.
Advies: drink hem licht gekoeld en goed geschikt in het wijnarrangement als tussenwijn (tussen de witte wijn en de rode hoofgerecht wijn in.) Bijv. een gerechtje met kwartel en een vossebessensaus (ivm. het zoetje.)

image


Tot zover onze eerste indrukken; de rest van de wijnbeschrijvingen volgen komende week.

Said Maher
Restaurant het Seminar
Zenderen
Dit artikel afdrukken