image

In het kader van de sommeliersactie waaraan we ook in de Wolfslaar meedoen, begin ik graag met onze 1e impressie: de Jurançon 2001 van Domaine de Souch, Cuvée de Maria-Kattalin. We hebben deze wijn geproefd met een 4-tal gasten bij gebakken eendenlever met een fris-zoete chutney van Doyenne du Comice peer. De wijn vertoont in het glas erg veel kleur. In de geur meen ik toch echt een impressie van botyris te ontdekken, hetgeen erg lastig is voor zo'n droog gebied aan de voet van de Pyreneeën. Verder rozijntjes en gekonfijt fruit. Een volle smaak met weer die gedroogde rozijntjes en een opvallend zoet dat prachtig wordt opgevangen door lekkere frisse zuren (dat ligt overigens helemaal in lijn met het karakter van Manseng druiven, die vaak een krachtig zuur hebben).

De wijn is vrij stevig, met een alcoholgehalte van 14,5% dat wel aan de hoge kant is! Dit maakt de wijn in de afdronk wel wat branderig - een minpuntje bij deze verder prachtige wijn.

Bij het gerecht deed de wijn het erg goed. De chutney had ongeveer dezelfde zoet-zuur balans. Door het bakken had ook de eendenlever genoeg smaakgehalte om daar tegenop te kunnen. 1 gast vond de wijn te zoet en zou liever een chardonnay, vettig uit de nieuwe wereld hebben.

Ik ben heel benieuwd wanneer de lezers het liefst zo'n lever zouden eten en wat ze erbij zouden drinken. Vindt u een zoete wijn bij lever wel passen?
En waar ik net zo benieuwd naar ben: vindt u lever het lekkerst als voorgerecht of (wat ik zelf het liefst heb) na het hoofdgerecht (en de kaas), nèt voor het dessert?
Dit artikel afdrukken