image

In het kader van de sommeliersserie op foodlog.nl hebben we de volgende wijnen met onze gasten geproefd:

- Domaine du Souch, cuvée Marie-Kattalin, AC Jurançon, 2001
- Johanneshof Reinisch, Riesling Auslese, Thermenregion, 2004
- Domaine Philippe Tessier, la porte Dorée, AC Cour Cheverny 2004
- Domaine Thierry Navarre, vin d'Oeillades, vin de table de France

De eerste is een 'dessertwijn' maar in een dermate bijzondere categorie dat je hem bijv. ook bij het hoofdgerecht zou kunnen drinken. De tweede is een goed voorbeeld van een heerlijke dessertwijn die je ook op zichzelf kunt drinken om te genieten van de lange afdronk en de spannende afwisseling van zoet en zuur in je mond.

En helaas - Moeder Natuur laat zich nu eenmaal niet dwingen met natuurkurk, de Tessier (van de ongebruikelijke druivensoort Romorantin) had kurk en moet dus in de herkansing.

De licht rode 'vin d'oeillades' kon me niet bekoren: uit balans. Aan de ene kant heel floraal en andere de andere kant een zuurniveau dat ik daar niet bij zou verwachten.

Onze proefnotities: wit, dessert: Domaine du Souch, cuvée Marie-Kattalin, AC Jurançon, 2001
Kleur is goudgeel .
In de neus zijn de aroma's van citrus, exotischfruit en hout te vinden.
De wijn bleek voor de gasten vrij verwarrend in mond. Dat komt door zijn ongebruikelijke afwisseling van de smaken zoet-zuur en droog. Proeven is nu eenmaal een soort feest der herkenning. Dit is een wijn voor mensen die openstaan voor nieuwe smaakervaringen.
De aroma's van citrus, exotisch fruit en honing komen we ook weer tegen in de smaak. Persoonlijk vind ik de alcohol iets te aanwezig. Na de aandronk van het rijpe fruit gaat de smaak over in een klein bittertje en zelfs iets drogend karakter. Deze wijn is heel typerend voor de streek. Deze wijn is prima te combineren met bijv. een voor of hoofdgerechten; dat komt met name door het niet overwelmende zoetgehalte.

image




wit, dessert: Johanneshof Reinisch, Riesling Auslese, Thermenregion, 2004
De kleur is mooi goudgeel en de wijn heeft een mooie stroperigheid in het glas.
In de neus komen de aromas van honing, perzik en exotisch fruit je tegemoed.
Deze wijn is mooi geconcentreerd, heeft een prachtige zoet-zuur verhouding en je blijft hem proeven tot lang na je laatste slok. Kortom: een super glas wijn voor de liefhebbers die van een glas zoete wijn houden.
image


Je kunt de Johanneshof Riesling goed combineren met een fruit dessert eventueel in combinatie met wat exotisch sorbet ijs. Maar zelf zou ik er de voorkeur aangeven om dit glas puur op zichzelf te genieten.
Sommige gasten omschreven het als een heel mooi snoepje!

Thierry Navarre, Vin d'oeillades, vin de table de France
De wijn heeft een vrij transparante kleur. In de neus een combinatie van hout, snoepjes en vooral rozen. In de smaak trekt deze lijn ook weer helemaal door met florale smaken van rozen en bloesem. Wat mij betreft heeft de wijn teveel een snoepjeskarakter. De totale wijnindruk vind ik absoluut niet geweldig. De zuren storen me en brengen de wijn wat mij betreft in onbalans.


Dit artikel afdrukken