imageplaatje: somethin'new

Vorige week kochten we een zogenaamde rollade van zuiglam. Het zag er goed uit. Toen de eerste plakken op ons bord belandden, vonden we het alletwee niks. Geen enkele smaak. Lange tanden. Het bleef een dag in de koelkast staan. Na nog een dag vonden we het nog niks. We vonden het respectloos. Waarom dieren houden en slachten voor zo'n zielige kwaliteit vlees?

We werden er een beetje verdrietig van.

Begin deze week sprak ik Petra de Boevere, Nederlands opgewekte Zeeuws-Vlaamse slijterijmeisje. We hadden het over ambacht en kwaliteit. Is industrieel - in wijn - soms niet net zo goed als ambacht, soms zelfs beter dan halfzacht uitgevoerd ambacht? "Geef mij maar een fles liefde, gemaakt met passie", zei ze toen, "daar ga ik niet zomaar mee om."

Was dat vlees ook maar zo gefokt en geslacht. Als mensen nou zo tegen vlees aan zouden kijken, zou dat dan slecht zijn voor de dieren?

Het zit natuurlijk vooral in je hoofd. Maar daar gaat het ook om.
Dit artikel afdrukken