imageWe bakkeleien hier de afgelopen tijd nogal eens over de voors en tegens van landbouwsubsidies. Boeren blijken zélf heel goed te zien waar het heen moet. Een groot deel blijkt vóór afschaffing van subsidies (!), heeft geen probleem met het toelaten van productie vanuit Oost-Europa, Zuid-Amerika en Azië - lage(re) lonen landen. Er is wel een voorwaarde: hier moeten we de productie van bulk (aardappelen, groenten, fruit en vlees in massa, zonder toegevoegde waarde) weten te vervangen door een andere.

Vandaag in het Agrarisch Dagblad:
Bijna de helft van de Vlaamse boeren en tuinders vindt dat ze moeten stoppen met de productie van bulkproducten. Dat blijkt uit een enquête van de Belgische Boerenbond onder 1400 Vlaamse boeren en tuinders. Uit het onderzoek blijkt verder dat meer dan de helft van de ondervraagden het ermee eens is dat producenten uit Zuid-Amerika en Azië vrije toegang moeten krijgen tot de Europese markt als ze aan hygiëne- en kwaliteitsnormen van de EU voldoen. Over milieu- en sociale voorwaarden wordt niet gesproken Van de ondervraagden is 52,1 procent van mening dat de uitbreiding van de EU geen nadelen oplevert voor de land- en tuinbouw in Vlaanderen, 30 procent ziet dat anders.

Bijna de helft van de ondervraagden denkt dat de Vlaamse land- en tuinbouw zonder Europese steun zal verdwijnen. Voor een grote meerderheid blijft het gezinsbedrijf de beste garantie voor een toekomstgerichte landbouw. Slechts 10 procent denkt daar anders over. Meer dan de helft meent dat steeds meer bedrijven zullen moeten omschakelen naar een vennootschapsvorm om vreemd kapitaal te kunnen aantrekken.
Dit artikel afdrukken