imageWeer een zinloze klassieker.

Milieudefensie startte gisteren een meldpunt-campagne tegen de intensieve varkens- en pluimveehouderij. Intensief is immers fout.
Milieudefensie zegt het zo:
"Het meldpunt is een reactie op het toenemende aantal plannen voor megastallen voor varkens en kippen. Doel van het meldpunt is om bezorgde omwonenden te ondersteunen in hun strijd tegen de geplande veefabrieken. Realisering van megabedrijven veroorzaakt veel schade en overlast. Bovendien dreigt door de verdere industrialisering van de veehouderij het boerenfamiliebedrijf te verdwijnen."
Annechien ten Have van LTO Nederland reageert door te zeggen dat dat helemaal niet waar is.

Intensief is wél goed. Zij zegt: ”Grootschaligheid wordt vaak als een probleem gezien, maar dat hoeft het niet te zijn. De sector zou meer moeten benadrukken dat je met intensivering grote [milieu- en diervriendelijkheids, dv] stappen voorwaarts kan zetten.”

Dat is waar. In de varkensflat geïntegreerde grootschaligheid heeft voordelen als het dan toch groot moet. Ten Have heeft volstrekt gelijk.
Ze heeft bovendien gelijk omdat de varkenshouderij niet van de ene op de andere dag kan veranderen. Het fort moet verdedigd worden.

Én ze heeft ongelijk, want grootschalige dierhouderij heeft wel degelijk risico's en is niet fijn voor de dieren. Milieudefensie heeft gelijk omdat we met veel minder varkens toe kunnen om ons land te voeden. Intensief en grootschalig leidt bovendien tot onrendabele megabedrijven die de facto volledig in de macht van de Nederlandse supermarkten zijn. Inderdaad, het is het einde van het boerenfamilie-bedrijf, want er is geen bank die de overname van een groot boerenbedrijf nog wil financieren: kapitaalintensief, een rendement van lik-me-vestje en totaal afhankelijk van de hele keten erna.

Het kan dus maar beter niet grootschalig als we het zo bekijken.

Maar Milieudefensie heeft ook ernstig ongelijk. Als de intensieve varkenshouderij uit Nederland verdwijnt, komt hij elders terug. Met nog minder fijne omstandigheden voor de dieren en waarschijnlijk niet met de milieuvoordelen waar Ten Have naar verwijst.

Iedereen heeft dus gelijk en ongelijk en houdt de vuile was van de nuance binnen. Dat gaat echt helpen.

Ik noem het V-woord alleen nog maar: varkens (en kippen) verwaarden, dat is het vraagstuk. Ik denk zelfs dat Milieudefensie en LTO er elkaar nog op kunnen vinden ook.

Helaas, ze blijven alletwee steken in hun eigen modder. Onderwijl is de varkensprijs weer met € 0,02 per kilo gedaald. Marktfluctuaties. Jazeker.

Ik zou een " ;-) " plaatsen als het niet zo triest was.
Dit artikel afdrukken