Speciaal voor kankerpatiënten die kampen met smaakverlies, schreef de jonge Amerikaan Ryan Riley het kookboek Essential Flavour.

Riley, 29 jaar oud, is medeoprichter van Life Kitchen een kookschool voor mensen met kanker. Hij richtte de kookschool op nadat er bij zijn moeder longkanker was ontdekt en ze na behandelingen haar smaak verloor, zegt hij over smaakverlies in The Independent. Nu de kosten van levensonderhoud hoog oplopen, ook voor mensen die ziek zijn, besloot Riley een gratis kookboek beschikbaar te maken.

Het kookboek
In het boek Essential Flavour staan 15 recepten, van hoofdgerechten tot tussendoortjes. Recepten bevatten ingrediënten zoals chili of miso voor het versterken van de smaak. Het kookboek is sinds een paar weken gratis te downloaden of te bestellen op de website van Life Kitchen.

Recept
Ik besloot een recept voor een snelle snack uit te proberen uit het eerdere kookboek Taste & Flavour voor mensen met Covid-gerelateerd smaakverlies. Hoe maak je kaasstengels die je gemakkelijk zelf kunt maken en een leuke toevoeging deze week.

Wat heb je nodig (4-6 stengels):
- 320 g bladerdeeg, een pakje bevat 450 g -> ik had maar 4 plakjes bladerdeeg voor 4 stengels nodig
- 50 g crème fraîche
- 100 g feta
- 1 losgeklopt ei
- 2 tl chilipasta
- 1 tl chilivlokken
- 3 el Za’atar kruiden
- 2 fijngehakte gekonfijte citroenen -> bij een toko of Turkse supermarkt te halen. Je kunt het ook zelf maken maar dat moet een paar weken staan.
Voor dipsausje:
- 3 el yoghurt
- 1 el chilipasta

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg twee plakjes bladerdeeg onder elkaar, druk de naad goed samen en rol het deeg iets uit. Doe de feta, crème fraîche, chilipasta, chilivlokken en de gekonfijte citroen in een kom en roer tot een mengsel. Verdeel dit mengsel gelijkmatig (met de achterkant van een lepel) over het bladerdeeg.

Leg er nu de twee overige plakjes bladerdeeg bovenop zodat de vulling zich tussen twee lagen van bladerdeeg bevindt. Snijd het deeg in vier stroken. Pak beide uiteinden van één strook bladerdeeg vast en draai de deegreep een aantal keren om zijn as. Herhaal dit voor de andere drie stroken. Leg de gedraaide stengels weer op de bakplaat en bestrijk ze met een mengsel van ei en za’atar kruiden.

Plaats de bakplaat in de oven voor 25 tot 30 minuten totdat de stengels een goudbruine kleur krijgen. Meng de yoghurt met chilipasta voor een dipsaus en serveer bij de stengels.

Hoe smaken ze?
De kaasstengels hadden veel smaak, voor mensen met smaakverlies denk ik dat het een fijne snack kan zijn. Zelf vond ik de kaasstengels behoorlijk zout door zowel de feta, de gekonfijte citroen als de za’atar kruiden. De chilipasta die ik gebruikte was niet zo pittig dus dit proefde ik er minder in terug. Een pittigere chilipasta en meer chilivlokken zal de kaasstengels nog iets pittiger hebben laten smaken. Voor een minder zoute ervaring zou ik de gekonfijte citroen vervangen door normale citroen of minder za’atar kruiden gebruiken. Mijn huisgenoten die de kaasstengels proefden, waaronder niemand met smaakverlies, vonden de kaasstengels wel lekker maar de citroensmaak wat overheersend.

Dit artikel afdrukken