Dinsdag verscheen een internationale studie naar vervormde reuk na reukverlies door corona. Wetenschappers vroegen in 14 landen 1.500 coronapatiënten mét reukverlies hoe het maanden later met hen en hun reukvermogen gesteld was.
Bijna de helft van de mensen met door corona veroorzaakt reukverlies kampt met reukklachten. Doodnormale dingen ruiken ineens onbekend en vies: chemisch, naar zwavel of naar rotte eieren. Vooral de nieuwe geuren van eten die ze ervaren beïnvloeden het menu. Het meeste eten ruikt ronduit smerig, vindt Gerdien Vogelzang die zelf ook kampt met een vervormde geur na haar coronabesmetting.
De meeste deelnemers hadden hun geur en smaak terug na 11 maanden. Ongeveer een kwart lijdt nu aan parosmie (de Volkskrant, zie 3.1). Van alle patiënten die meededen aan het onderzoek had ongeveer een kwart last van 'fantosmie'; een aandoening waarbij je je geuren inbeeldt die er in werkelijkheid niet zijn.
Sanne Boesveldt, reukzinonderzoeker van de Universiteit van Wageningen, coördineerde het Nederlandse aandeel van het grote internationale onderzoek. Zij benadrukt dat de forse aantallen die naar voren komen uit het onderzoek ook terugkomen bij de patiënten die zij in de praktijk ziet. Volgens haar kunnen een vieze geur en smaak zelfs meer belemmerend zijn voor de kwaliteit van leven dan reukverlies alleen.
Vervormde geur kan een teken zijn van storingen in het herstelproces, maar ook van ontstekingsschade. Bij de meeste gevallen zullen de klachten uiteindelijk overgaan, maar een klein groepje zal blijvende schade ondervinden, verwacht Boesveldt. In de tussentijd zijn veel patiënten al erg geholpen met erkenning en door erover te praten met lotgenoten.
3. Het 'nieuwe gezond'
Toelichting ›-
Rotte eieren en zwavel: helft van coronapatiënten die reuk verloor, krijgt een verstoorde reuk terug
de Volkskrant -
Twee derde Vlaamse zorgvoorzieningen zullen vaccinatiegraad vrijwillig publiceren
De Standaard -
Dilemma’s in de zorg: vragen naar vaccinatiestatus of niet?
Het Parool -
What an enormous global study can tell us about feeling better during the pandemic
Vox -
Na coronacrisis, straks de diabetescrisis? “Tegen 2030 zal ongeveer 10 procent van de Belgen diabetes hebben”
Het Nieuwsblad -
Niets ruikt meer zoals vroeger: parosmie door corona. Wat weten we over dit nieuwe verschijnsel?
de Volkskrant -
Nein Mann, dansen in Berlijnse clubs mag niet zonder vaccinatie
Trouw -
Covid-19: Vaccine passports to start in England this month
BBC -
Help, een ongevaccineerde aan mijn bed: ‘Een patiënt kan altijd zorg weigeren’
AD -
Bruno kreeg twee dagen “te vroeg” corona: “Ik kan 1,5 jaar later nog altijd niet werken, en de overheid laat me in de steek”
Het Nieuwsblad -
Italië overweegt vaccinatieplicht als niet genoeg mensen zich laten inenten
Metro -
Nieuwe ‘belangwekkende’ variant coronavirus, nog maar zelden in Nederland aangetroffen
de Volkskrant -
De bal rolt weer en dat is niet zonder risico. ‘Sportkantines zijn gewoon cafés’
Trouw
4. Overig
-
Coronavirus: G20 health ministers aim for global vaccine distribution 'pact'
Deutsche Welle -
Alles om het niet-gevaccineerden zo lastig mogelijk te maken: Brussel is op weg naar pasjessysteem
Het Nieuwsblad -
Gevoelde vaccinatiedruk werknemers neemt toe
BNR -
Covid: What Israel tells us about the way out of the pandemic
BCC -
Gezondheidsministers G20-landen: verdeling vaccins moet eerlijker
Europa Nu -
Coronabetogers op de Dam: ‘Ik voel me vreemd, niet veilig en buitengesloten’
AD -
L’étude qui confirme le succès fou du télétravail... s’il est bien encadré
Le Parisien -
Duitsland maakt 100 miljoen vaccindoses vrij voor andere landen
De Telegraaf
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog