In 26 Amerikaanse staten is de verkoop van rauwe melk verboden. Fans van rauwe melk wijzen op de nutriënten, probiotica, versterkende werking voor het immuunsysteem en de vertering en uiteraard de smaak. Voedselveiligheidsexperts zijn tegen. Rauwmelkse producten kunnen gevaarlijk zijn, met name voor kinderen. Rauwe melk kan E.coli, salmonella, campylobacter en listeria bevatten en daardoor ziekmakend en zelfs dodelijk zijn. Desondanks is rauwe melk onder Amerikaanse foodies aan een onmiskenbare opmars bezig. The Guardian lijkt er een beetje moeite mee te hebben om het ronduit te zeggen: rauwe melk is wel degelijk een risico en zeker voor jonge kinderen.
Lees het nog maar eens na in ons artikel Rauwe melk drinken is dobbelen met de duivel.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
ps
Omdat ik de mogelijke relatieve voordelen van onverhitte zuivel ter sprake bracht zonder wat wetenschappelijke links hierbij de volgenden nog over astma en allergieën (eigenlijk een bredere indicator):
Perkin e.a. 2006
Waser e.a. 2006
Mutius e.a. 2010
Cullinan e.a. 2013
Loss e.a. 2011
(dan is alleen gekeken naar rauwe melk consumptie, niet echt naar gefermenteerde rauwe zuivel... hoewel het mogelijke belang van melkwei wel ter sprake komt).
De overeenkomst met gezonde rauwe groenten dringt zich op. Met kans op besmetting van die groenten door Lysteria, Cyclospora, Escherichia coli, Salmonella, schimmels e.a. Uitbraken zijn bekend!
Gelukkig staat rauwkost toch bij de meeste mensen op het menu... maar valt het uit het oogpunt van risico (en baten- ;) analyse misschien te adviseren om geen voorverpakte (gesneden) groenten te kopen.... (door de bewaartijd - Lysteria ontwikkelt zich lustig verder bij koeltemp - , de snijprocessen in de fabriek, die eventuele besmetting snel verspreiden, en het blootleggen van de plantendelen)
Frank, je mag van mij ook 'sektes' lezen. Ik wilde alleen niet al te ruig doen.
Dick: een woordje nog:
'alternatieve woongroepen' is een begrip waar mijn haren overeind gaan staan. Genoeg dogmatische inconsequenties daarvan gezien om daarop af te knappen. Heeft ook niets met Wetenschap te maken. Al kan een woongemeenschap zonder dit soort dogma's een mooie manier van leven zijn...
Dat is wel iets heel anders dan de inhoudelijkheid van wat ik ter sprake bracht.
Het relatieve risico van Lysteria in rauwe zuivel stelt geen moer (eigenlijk waarschijnlijk 0 met een deviatie van 0,15 - bij inachtneming van wat vermeld is) voor vergeleken met alle risico's die wel genomen worden, en die écht dodelijke gevolgen/ metabolische aantastingen geven - te beginnen bij het kind....
En mogelijk met alle andere (combinatie-)blootstellingen aan Lysteria.
De relatieve voordelen zouden wel eens op een heel ander niveau kunnen liggen?
Het totaal telt - de risico's daarin. De harde cijfers geven aan dat Lysteria geen enkele rol speelt bij de dodelijke epidemie aan metabolische aantastingen en ziekten die onze gezondheidskosten zo opjagen. Je kind dat mogelijk uiteindelijk 20 jaar te vroeg overlijdt... en met problemen door het leven gaat. Risico analyse??? Ik koop geen (minimaal) plastic drinken, junkfood, fris, chemische rotzooi.... alles zo kwalitatief en creatief mogelijk.... en denk daarmee een 'haal' wat betere keuze te maken. Inclusief rauwmelkse zuivel!
Frank, er zijn nog maar weinig ouders die hun kind alleen naar school laten gaan. Om dezelfde reden: als je risico kunt vermijden, waarom zou je het dan nemen?
Het punt mag duidelijk zijn uit #5 en #7. Wie extra risico wil nemen, moet die keuze voor zijn eigen verantwoordelijkheid aanvaarden. Een kind dat niet zelf kan beslissen en moet je in de 21e eeuw niet aan extra risico's willen blootstellen zolang het zelf niet voor een alternatieve woongroep waarin die risico's normaal worden gevonden, heeft kunnen kiezen. Bewoners van zo'n alternatieve woongroep kijken daar inderdaad soms anders tegenaan. De Rechten van de Mens en de ethiek respecteren de vrijheid van het individu als het tot ontwikkeling is gekomen.
Discussie voor mij verder gesloten. Ik kan hier weinig meer aan toevoegen.
Je laat je kind wel alleen naar school gaan maar laat die geen rauwe melk proberen? Met een 100.000 maal - of meer - groter risico? Je koop wel voor dat kind rauwkost, gerookte vis en rauwe vleeswaar - of maakt die rood klaar?
Je blijft liever veilig op de bank zitten met je fabieksshit dan samen op avontuur te gaan en gevaarlijk te genieten van wat natuur, cultuur en het lekkerste eten en drinken te bieden hebben? Alles niet geprobeerd te hebben? Niet onze keuze. Die gaat voor kwaliteit. De grootste risico's zitten in het gebrek aan kwaliteit en overdaad aan chemie.