Opmerkelijk
Onderzoekers van het Amerikaanse Johns Hopkins Center for a Livable Future (CLF) bekeken 81 gepubliceerde wetenschappelijke artikelen over de gezondheidsrisico’s en voordelen van het consumeren van rauwe koemelk. Ze deden op verzoek van de staat Maryland, die overweegt het in boerderijwinkels verkopen van rauwe melk toe te staan.
In hun onderzoek kwamen de wetenschappers tot de conclusie dat de kans om een voedselinfectie op te lopen bij het drinken van rauwe melk wel 100 keer zo groot is als bij het drinken van gepasteuriseerde melk. Dat brengt ze ertoe te adviseren geen rauwe melk te drinken. De verhouding tussen het aantal - meer dan de helft - melkgerelateerde voedselinfecties en het aantal mensen dat rauwe melk consumeert, laat geen andere uitweg. In hun metastudie concluderen ze dat het risico zwaarder weegt dan de eventuele gezondheidsvoordelen, waarover nog niet zoveel bekend is.
De meest voorkomende microbiële besmettingen gevonden in melk zijn Salmonella, Campylobacter, Listeria en E. coli. Deze bacteriën kunnen overgeven, diarree en koorts veroorzaken. In uitzonderlijke gevallen leidt het zelfs tot nierfalen of de dood. Science Daily meldt dat de wetenschappers van het CLF op basis van hun onderzoek adviseren geen rauwe melk te consumeren. Dit geldt zeker voor de kwetsbare groepen zoals ouderen, kinderen, zwangere en mensen met een zwak immuunsysteem .
België ziet ook problemen
Ook het Belgisch Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) denkt er zo over. Het FAVV herhaalt zijn advies uit 2014 om rauwe melk voor consumptie kort te laten koken, meldt VILT. Het FAVV waarschuwt deze week ook voor afgeleide producten. De aanleiding voor het nieuwe advies van het wetenschappelijk comité van het FAVV is het terugroepen van een aantal rauwmelkse producten zoals kaas, boter, room en karnemelk in verband met een bacteriële besmetting in 2014.
De voorstanders van rauwe melk vinden juist dat er meer onderzoek gedaan moet worden naar de voordelen. Op dit moment zouden we nog te weinig begrijpen van de positieve werking die rauwe melk kan hebben.
Tijdens de Amsterdamse MelkSalon, van 1 tot 30 april, zijn er een paar momenten waarop nieuwsgierigen - op eigen risico - rauwe melk kunnen proeven. Ook in Nederland is de verkoop van rauwe melk aan strenge regels gebonden.
Fotocredits: 'Milk', Martin Abegglen
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Nou... ik heb de moeite genomen om alle reacties te lezen en daar word ik niet wijzer van. K haal morgen gewoon weer een emmertje rauwe melk en ik zie wel;)
#58 Kefir is een samengesteld organisme, bestaand uit minstens 45 bacteriën, waaronder ook de bacteriën die gebruikt worden om yoghurt en kaas te maken. Ik kan je David Asher's 'The art of natural cheesemaking' aanraden: o.a. over hoe rauwe melk veel beter tegen bacteriële besmetting kan dan gepasteuriseerde, hoe je kefir kunt gebruiken als zuursel als enige toevoeging aan rauwe melk voor de bereiding van alle soorten kazen, inclusief wit- en roodschimmels (alleen blauwschimmel moet je toevoegen, maar dat kun je zelf kweken van een sneetje zuurdesembrood). En zelfs hoe je kaas kunt maken van alleen maar rauwe melk, door deze te laten verzuren.
#59: Ik zeg niet dat het besmettingsrisico niet toeneemt. Wat ik duidelijk wil maken is dat de voorstanders van gepasteuriseerde melkproducten het alleen maar hebben over de voordelen ervan, en de nadelen niet noemen. Ik zou graag zien dat de overheid onafhankelijk onderzoek laat uitvoeren dat al deze factoren meeneemt. Zodat de consument zelf kan kiezen op basis van eerlijke informatie.
Dat de overheid blijft waarschuwen tegen rauwe melk, ondanks de sterk verbeterde hygiëne op Nederlandse boerderijen, heeft nog een andere reden (dezelfde reden waarom dat onderzoek er ook wel nooit zal komen): men is als de dood voor negatieve berichten over Nederlandse melk i.v.m. zuivelexport.
#57, Marc, kun je ook een referentie geven naar een onderzoek waaruit blijkt dat het besmettingsrisico niet toeneemt door het gebruik van rauwe melk?
Dat mis ik in het Louis Bolk en WUR-onderzoek. Ethisch zal het ongetwijfeld lastig zijn daar goed dubbelblind onderzoek voor opgezet te krijgen. Om die reden, gaf ik zojuist elders op deze site aan, zal officieel altijd gewaarschuwd blijven worden tegen rauwe melk. Tenzij we het acceptabel gaan vinden dat er af en toe wat mensen doodgaan omdat we de gezondheidsbenefits sterker vinden dan wat doden en zieken. Dat is denkbaar, want de kosten van de gezondheidszorg zijn hoog.
Over dat laatste kunnen we het hebben. Over het risico niet. Dat is er nl.
Marc: verhelderende info.
Inmiddels ben ik veel meer rauwe melk gaan gebruiken/ waarderen. Ook om kefir van te maken.
Die koop ik tegenwoordig op de kaasboerderij vlakbij voor 65 cent per liter... de goedkoopst verkrijgbare melk. Alleen op bestelling dagvers leverbaar (de rest wordt gepasteuriseerd verkocht voor 95 cent of verwerkt tot kaas e.a.). In glazen flessen uiteraard! (hoe kunnen kinderen ooit melk ECHT gaan waarderen als ze die alleen gewend zijn als zwaar-bewerkt product met plastic bijsmaak?... goede rode wijn drink je toch ook niet uit een PET fles?)
Frappant is ook deze studie, waarbij (toegevoegde) Listeria na 7 dagen niet meer aantoonbaar aanwezig was in een kefir, waaraan ook yoghurtbacteriën waren toegevoegd.
Gulmez e.a. bekijken 3 toegevoegde bacteriestammen (E Colli, Lysteria en Enterocolitica), en de invloed van een combinatie van kefir en yoghurtfermentatie.
De combinatie blijkt een krachtiger effect te geven dan de fermentaties apart van elkaar, waarbij gewone yoghurt een krachtiger effect heeft op E colli dan kefir, en kefir een sterker effect op Lysteria. Kefir blijkt ook TB besmetting te bestrijden - meer dan yoghurt. Maar TB speelt in NL geen rol meer.
Ik ken geen rauwmelkse kazen waarbij - naast de gebruikelijke - kefircultures zijn gebruikt.
Maar misschien zijn die er wel in de Kaukasus? (waar de kefir oorspronkelijk vandaan komt)
Aan mijn kefir starter voeg ik tegenwoordig ook een scheutje biologische bifidum-yoghurt toe en laat die staan tot zich een heerlijk prikkeltje gevormd heeft. Bevalt me uitstekend.
En als ik soms last van mijn darmen heb, is (rauwmelkse) kefir vaak een oplossing, zo heb ik gemerkt.
Daarnaast vraag ik me af wat verschillende cultures in dit opzicht kunnen bereiken bij rauwmelkse kazen. En wat de gezondheidskundige effecten zijn van zachte rauwmelkse kazen met hun aparte microflora's? (de nieuwe verklaring voor de 'French Paradox')
Deze effecten zouden (vermoedelijk) wel eens véél belangrijker kunnen zijn in positief opzicht, dan de geringe risico's van mogelijke besmetting dat zijn in negatief opzicht.
De gezondheidsvoordelen van genieten van het leven met - onder meer - de beste lekkerste kazen tel ik dan nog niet mee...