In de zomermaanden zoeken we massaal zon, zee, strand of juist cultuur op. Dat gaat niet zelden met lichamelijke ongemakken gepaard. Uit een recent Amerikaans onderzoek blijkt dat 63% van de ondervraagde Amerikaanse reizigers weleens ziek geworden is op vakantie of een zieke reisgenoot meemaakte. Dat meldt Medical News Today, dat de meest voorkomende ziekterisico's op een rijtje zette.

Zonnebrand
Zonnebrand is het meest voorkomende vakantie-ongemak. Zes op de 10 reizigers overkomt het. Vijf keer of vaker een verbranding oplopen blijkt je risico op melanoom - de dodelijkste vorm van huidkanker - te verdubbelen. Helaas blijkt ook zonnebrand een belangrijke oorzaak voor de twee meest gebruikelijke vormen van huidkanker (basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom). Zo rol je dus van de ene in de andere kanker. Wat kun je tegen zonnebrand doen behalve goed insmeren? Ga korter en met tussenpozen in de zon, zet een hoed op en bedek je wat beter.

Zonnesteek
De zon kan ook voor een zonnesteek zorgen. Je raakt oververhit doordat je lichaamstemperatuur stijgt. Het lukt je lichaam niet meer om de warmte eruit te zweten. Afkoelen, door de schaduw op te zoeken of water over je heen te gieten zijn redelijk effectief. Drink in ieder geval genoeg (water) of koel af in het water, ook al liggen daar al meteen weer risico's de loer.

Zwemwater
In zwembaden en open zwemwater kunnen vervelende parasieten voorkomen. In de meeste gevallen zijn die afkomstig van mensen - mogelijk je medereizigers die ten prooi gevallen zijn aan reizigersdiarree. Een veel voorkomende bacterie in zwembaden en jacuzzi's is de Cryptosporidium. Een akelig beestje, want het is bestand tegen chloor, het meest gebruikelijke middel om badwater schoon te houden. Wat kun je doen om problemen te voorkomen? Niet gaan zwemmen als je zelf diarree hebt. Even douchen voor je in het water springt, proberen te voorkomen dat je badwater binnenkrijgt. En uiteraard: als je moet, naar de WC gaan.

Proeven van de lokale keuken
Lekker eten en het uitproberen van traditionele gerechten hoort bij vakantievermaak. Maar ons lichaam is het hier niet altijd mee eens en kan protesteren tegen ‘onbekend’ voedsel of de manier waarop het bereid is. Soms kan 'wat de boer niet kent, dat eet hij niet’ in je voordeel werken.

Een onverwachte, maar veelvoorkomende bron van besmetting blijkt geld te zijn
Voedselvergiftiging
Erger wordt het als je een regelrechte voedselvergiftiging oploopt door bedorven voedsel. Vooral vis en schaaldieren blijken op vakantie regelmatig voor voedselvergiftigingen te zorgen. Hygiënestandaarden kunnen in het buitenland nog wel eens afwijken van wat wij normaal vinden. Controleer of je eten voldoende gaar is en of bereid voedsel niet te lang ongekoeld open en bloot heeft gelegen zoals bijvoorbeeld op een buffet.

Drinkwater
Ga na of leidingwater geschikt is verklaard voor menselijke consumptie; dat is immers beslist niet overal het geval. Als het nodig is om flessenwater te drinken, drink dan alleen uit ongeopende flessen. Let extra op met het eten van rauwe groenten en fruit. Deze kunnen in besmet water gewassen zijn. Ook ijsklontjes kunnen van onvoldoende gezuiverd water gemaakt zijn.

Wisselgeld
Een onverwachte, maar veelvoorkomende bron van besmetting blijkt geld te zijn. Niet voor niets kleeft in Egypte aan de lokale valuta de 'wraak van de farao'. Bankbiljetten en munten kunnen besmet zijn met tientallen ziekteverwekkers die letterlijk van hand tot hand gaan. Maar ook in andere landen denk je er niet meteen aan dat een financiële transactie mogelijk je vakantie kan verzieken.

Waar kunnen vakantiegangers nog meer last van hebben tijdens hun welverdiende vakantie? Dat valt wel mee. Met een goede voorbereiding blijken veel genoemde vakantieperikelen als jetlag, vaccinaties en stekend ongedierte wel te overkomen.

Fotocredits: ‘Seafood Extravaganza’, InterContinental Hong Kong
Dit artikel afdrukken