De VS grepen in 2019 en 2021 terug op een oude strategie van de oorspronkelijke inwoners van de VS. Indianen bestreden vuur met vuur. Aanleiding was een enorme natuurbrand in 2017, die ook woedde rond het toeristische Seeley Lake, Montana.
Seeley is een populaire toeristische trekpleister. Er staan grote ponderosa dennen en heel grote lariksen, zoals Gus, de oudste, die 1000 jaar oud is. Na de grote brand drong het besef door dat alles op alles zetten om branden te blussen als ze eenmaal waren uitgebroken misschien niet de juiste strategie was.
Het probleem is dat de bossen nu verlaten zijn, dat eigenlijk niemand nog zijn geld verdient door in deze gebieden te werkenDus wat deden ze? Ze maakten gecontroleerde branden, juist om Seeley Lake te beschermen. Net zoals Indianen dat al eeuwen hadden gedaan, voordat Europeanen in de tweede helft van de 19e eeuw de Indianen dwongen om die praktijken te stoppen.
Het werkt als volgt. Na toestemming van de vuurbaas begint een choreografie van brandweermannen, die op de juiste plekken het vuur matigen en elders weer aanwakkeren, afhankelijk van de interactie van wind, vuur en land ter plekke. Ook het moment waarop dit gebeurt, moet kloppen. Weersomstandigheden spelen een belangrijke rol.
Tijdens de opzettelijke brand van eerder dit jaar was het doel onvolwassen Douglas zilversparren te verbranden, die ervoor kunnen zorgen dat een ongewenste brand de hogere regionen van de ponderosa dennen en de grote lariksen kan bereiken. Want als dat eenmaal is gebeurd, dan is een brand veel moeilijker onder controle te krijgen. Het resultaat van gecontroleerd branden is dat de ondergrond schoner blijft en hogere bomen blijven staan. Ofwel: haal brandstof weg uit het bos, zodat er minder snel een onbeheersbaar vuur ontstaat.
We weten sinds 100 jaar dat we deze gecontroleerde branden nodig hebben om ongewenste branden onder controle te houden, zegt Philip Higuera, hoogleraar vuurwetenschap aan de Universiteit van Montana in Missoula en expert in veerkrachtige bossen. Hij pleit er dan ook voor meer gebruik van te maken van oude inzichten en praktijken. Oude volkeren beheerden de natuur om grote branden te voorkomen. Zij begrepen dat ook. Nu moet je wel goed uitleggen aan een bevolking die sowieso al lijdt onder grote branden, dat gecontroleerde brandstichting een preventief doel dient.
Brandstof weghalen uit het bos hebben we in Europa al heel lang gedaan op andere manieren. Duurzame houtkap is zo’n manier, er schapen en geiten laten grazen - zoals Foodlog eerder liet zien - ook. Dit laatste doet Judith Nadal, herder, in Spanje. Zij loopt met haar geiten ten Noorden van Barcelona en zegt: “De dieren eten alles kaal, en dat is ook precies de bedoeling. Er wordt gedaan alsof we iets totaal nieuws doen: met dieren die bossen kaal eten, en zo branden voorkomen. Maar we blazen welbeschouwd een eeuwenoude traditie nieuw leven in. Er graasde altijd al vee in de bossen. Het probleem is dat de bossen nu verlaten zijn, dat eigenlijk niemand nog zijn geld verdient door in deze gebieden te werken.” En die verwaarlozing, leert ons de recente geschiedenis, produceert letterlijk de brandstof voor grote natuurbranden.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Frank Eric, klik eens op www.fogos.pt. De brandweer is eer zeer snel bij. Binnen 15 minuten 21 man, 3 wagens en een blusvliegtuig bij een brand in noord Portugal.
Het probleem in Portugal is de ongebreidelde aanplant van Eucalyptus, ge-evolueerd op brand, want zonder kiemt het zaad niet. Als dat in de fik gaat ben je zo 100 ha verder voordat je iets kunt doen, Zeker in terrein met hellingspercentages tot 50%
#9 Frank Eric, ken het gebied niet. Maar er zijn door de hele wereld heen praktijken bedacht om de boel onder controle te houden. Dat verschilt van controlled fires, tot berg geiten, schapen of gewoon kap.
Het probleem is vaak dat er een bepaalde tendens ontstaat om met de gangbare praktijken te stoppen om zo een andere natuur te creëren om zgn meer rekening te houden met dieren, planten, kosten van beheer etc. Wat daarop meestal weer op een debacle uitloopt.
#Martinus, voor 'controlled fire' moet je echt kennis van zaken hebben. Bij ons, Quercy, lijkt het mij bijvoorbeeld zeer moeilijk, eigenlijk onmogelijk. Door vuur kan de ondergroei namelijk beschadigen en daarna afsterven, waarmee het risico op brand juist toeneemt door al het ontstane sprokkelhout. Bovendien nemen jeneverbessen het vuur omhoog (ook als het vochtig is), en zou dan de bomen in dat geval beschadigen: idem toegenomen risico.
Bovendien, als je aan 'controlled fire' gaat doen, loop je het risico dat allerlei ondeskundigen jouw voorbeeld gaan volgen.
Vuur is in de oost- en zuidafrikaanse savannegordel (ruwweg van Kenia tot Zuid Afrika) een wezenlijk deel van het ecosysteem. Er wordt over gespeculeerd hoe dat zo is gekomen: blikseminslagen kunnen een rol spelen (delen van het gebied hebben de hoogste concentratie van blikseminslagen ter wereld), maar het is waarschijnlijker dat het verband houdt met de status als "de wieg der mensheid". Al zo'n een tot twee miljoen jaar lang heeft de mens en zijn voorouders hier vuur gebruikt als hulp bij de jacht, en om te koken en warm te blijven. En dan blijft er ook best nog wel eens een achtergelaten kampvuurtje smeulen, totdat... Dat is plenty lang genoeg voor de vegetatie om zich hieraan aan te passen: grassoorten die niet gaan groeien als er niet gebrand is, bollen die pas spruiten na een brand, planten die niet bloeien zonder brand, bomen die geen zaad loslaten zonder brand, vuur hoort er gewoon bij. Op veel plaatsen (de samenstelling van de vegetatie verschilt naar gelang de lokale ecologische omstandigheden) komt er langzaamaan bos terug als er niet gebrand wordt, maar dat gaat gepaard met het verlies van de vuurminnende soortenrijkdom. Maar heb geen vrees, de lokale veehouders zorgen er wel voor dat de bomen in toom worden gehouden, want er is plenty gras dat juist lekker groeit na een vuurtje, en daar houdt het vee dan weer van. Dus, mens en vee als intrinsiek deel van een ecosysteem waarvan de toerist dan weer zegt: "Wat mooi en ongerept!".....
#6 Frank Eric, Siberië geen idee, Canada is gewoon te realiseren.
Die controlled fires gaan ook weleens mis enkel de impact is veel minder omdat het gebeurt op momenten dat er weinig kans is op doorslaan.
Het is de betutteling van de natuur.