Onderzoekers van het National Center for Atmospheric Research (NCAR) ontwikkelden een nieuw voorspellingsmodel voor het gedrag van natuurbranden. Dat meldt ScienceNews.

Het nieuwe model houdt rekening met de manier waarop verhitte lucht zich boven de brand verplaatst en daardoor het gedrag van het vuur beïnvloedt. Deze manier van modelleren wordt in de meteorologie al langer gebruikt voor weersvoorspellingen.

Omdat het draaien van het model zelfs met de snelle computers van tegenwoordig nog altijd uren of zelfs dagen kost, is het nauwelijks praktisch bruikbaar bij de bestrijding van individuele gevallen van bosbrand.

De met het nieuwe model gemaakte analyse van de King Fire-brand, een bosbrand waarbij in 2014 bijna 400 vierkante kilometer in Californië in vlammen opging, leverde wel algemene nieuwe inzichten op. Niet de droogte, maar de turbulente wind onder aan de berg die botst met de opstijgende warme lucht blijkt te zorgen voor de plotselinge snelle verspreiding van het vuur.

Ook ontdekten de wetenschappers dat kreupelhout op een helling, en niet het kreupelhout in vlak gebied, het verspreiden van het vuur beïnvloedt. Om brandverspreiding tegen te gaan, is het dan ook vermoedelijk het meest effectief om prioriteit te geven aan het weghalen van kreupelhout op hellingen. Die ontdekking sluit aan bij algemene natuurkundige kennis: vuur en warme lucht willen omhoog en verspreiden zich dus eerder verticaal dan horizontaal. Nieuw blijft uiteraard de ontdekking dat ook horizontale verspreiding een rol speelt.
Dit artikel afdrukken