Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, zonder storende advertenties, én je steunt Foodlog
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.
De eerste schatting van de schade ligt voor Napa en Sonoma rond de $6 miljard. FD-correspondent Klaas Broekhuizen bezocht vorige week de wijn-counties. Broekhuizen ziet dat de Amerikanen met een granieten optimisme de draad weer oppakken.
De lokale wijnindustrie denkt dat ze goed weg zijn gekomen, schrijft Broekhuizen. Op vele plekken zijn de branden tot de wijngaarden gekomen, daar is de grond nat waardoor het een bufferzone vormt. De boeren hadden de grond ook nog net niet bedekt met onder andere stro om erosie tegen te gaan in het regenseizoen. Daarnaast was het grootste deel van de druiven dus al geplukt en wordt al het onroerend goed van een wijnhuis en vaak ook de opbrengst van druiven vergoed.
Alles wat na 8 oktober is binnengehaald, wordt extra getest op smaak voordat deze late oogst wordt gemixt met de rest. De vraag is of de regio in staat is de consument en toerist te overtuigen van de beperkte schade. Daarnaast gaat de geur van de brand in de grond zitten, dus bestaat de kans dat het op die manier in de oogst van volgend jaar in de smaak kan terugkomen. Over de schade op de langere termijn kan dan ook niemand iets zinnigs zeggen, schrijft Broekhuizen.