Volgens Katan is het bijna geen doen om als veganist van alles genoeg binnen te krijgen en van niets te veel. Hij geeft verschillende voorbeelden. Hij wijst er onder meer op dat het onverstandig is om als veganist biologisch brood te eten omdat daar geen jodium aan wordt toegevoegd, terwijl veganisten vrijwel geen andere bronnen (zoals bijvoorbeeld vis) eten waaruit ze die stof binnen te krijgen. Daardoor lopen biologisch etende veganisten een hoger risico op schildklierproblemen.
Gebreksziekten
Katan stoort zich aan de teloorgang van de bevoegdheid van overheid om de toevoeging van vitamines en mineralen aan voedsel voor te schrijven. Katan: "Het begon in 1973 toen de Hoge Raad bepaalde dat fluoridering van drinkwater tegen de wet was. Dat leidde ertoe dat arme kinderen meer rotte kiezen kregen dan rijke, want hoogopgeleide ouders gaven hun kinderen vaak fluortabletjes. Daarna volgde afschaffing van de meeste regels voor toevoeging van voedingsstoffen. Het idee was dat de zelfstandige burger zelf wel kon uitmaken wat gezond is. Hoogopgeleiden kunnen dat gemiddeld echter beter dan laag opgeleiden; dat is een van de redenen dat hoogopgeleiden gemiddeld twaalf jaar langer gezond blijven." Volgens Katan is gezond veganistisch eten echter "zelfs voor academici niet simpel."
Kort gezegd: Katan waarschuwt voor de gebreksziekten en -aandoeningen die weer zullen ontstaan, als we het menu waar we de afgelopen 60 jaar aan gewend zijn geraakt op grote schaal omgooien. In zijn NRC-column spreekt hij zich nadrukkelijk uit voor een aanmerkelijk meer plantaardig menu, maar wijst hij op het feit dat we niet moeten denken dat ons lichaam vanzelf alle stoffen binnenkrijgt die het nodig heeft. Tot WO II kende ook de rijke wereld nog gebreksziekten. Pas de grote welvaartsontwikkeling sinds de jaren '50 van de vorige eeuw maakte daar een einde aan.
Andere belangen
In reactie op pleidooien van onder meer het Voedingscentrum voor een meer plantaardig dieet wees vanmiddag diëtiste Janet Noome op het feit dat de 'minder dieren eten'-agenda niet dezelfde belangen dient als de gezondheidsagenda. Stephan Peters - voormalig wetenschappelijk medewerker van het Voedingscentrum, nu werkzaam bij de Nederlandse Zuivelorganisatie - viel haar bij.
Ik ben het helemaal eens met @JanetNoome. Ik zie ook in Nederland zorgelijke ontwikkelingen. Gezondheid lijkt naar tweede plaats geschoven te worden, ten faveure van duurzaamheid bij het @voedingscentrum. Maar met meer groente eten is niets mis natuurlijk. https://t.co/MPUZM7ugog
— Stephan Peters (@StephanDenHaag) December 2, 2018
Tweet 1 of 9 - In the next nine tweets I will outline some grave concerns I have about the new Canada's Food Guide under preparation. pic.twitter.com/q014bVCfXU
— Andrew Samis MD PhD (@DrAndrewSamis) November 30, 2018
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Iets anders om over na te denken is dat de aanbevolen hoeveelheden micronutriënten bijna allemaal gebaseerd zijn op statistiek. Katan is van de school die mensen een beetje als machine ziet, waarin een berekenbare hoeveelheid smeermiddel moet om het draaiend te houden. M.a.w. de school die verondersteld dat de ADH (en evengoed de referentie serumwaarden) voor ieder mens geldt.
Maar als je bedenkt dat die ADH's het resultaat zijn van statistisch onderzoek onder gezond geachte mensen met een westerse achtergrond én voedingspatroon, dan is een vraag die gesteld moet worden of die ADH's ook gelden voor mensen die een volstrekt ander voedingspatroon aanhouden, zoals bijvoorbeeld ... veganisten. Let wel, dat is een vraag geen constatering, en ik ben benieuwd of dat überhaupt onderzocht is.
Sorry Terry, ik was wat onduidelijk. Dat Katan daar nu nog mee komt. Het was een al heel lang bekend gegeven en de veroorzaker van het gezondheidsvoordeel. Ofwel de confounders zijn bepalender dan het dieet. Er komen echter, denk ik, nu veganisten en vegetariërs bij die qua leefstijl meer zullen overeenkomen met vleeseters.
Beste Jan Peter #14, weet niet of ik je vraag helemaal begrijp. Dat veganisten een bewustere levensstijl zouden hebben haal ik uit het stuk van Katan. Om aan te geven dat eventuele gezondheidseffecten ook door iets anders veroorzaakt kunnen zijn (zoals wel / niet roken bijvoorbeeld).
Martijn Kartan vliegt wel erg vaak uit de bocht de laatste tijd!
Moest laatst ook al bakzeil halen betreft het door besmetten.
Jouw kind zit een klas met een kind van een varkenshouder die zelf besmet kan zijn.
Terry, sinds wanneer is het bekend dat veganisten (maar zelfs ook al de biologische consumenten) een bewustere leefstijl hanteren? Sinds 1980?