Veganisme is niet de enige weg om het klimaat zoals we dat nu nog kennen te beschermen. Vlees en melk uit het laboratorium en andere voedingsmiddelen op basis van algen of insecten zijn ook prima voor het milieu. Een Fins team sloeg aan het rekenen.
Volgens een onderzoeksteam van de Universiteit van Helsinki hoeven we niet allemaal vegan te worden en kunnen we het land- en waterverbruik en de uitstoot van broeikasgassen met meer dan 80 procent terugdringen- althans in theorie op basis van modellen.

Het team vergeleek de milieu-impact van drie ecologisch geoptimaliseerde diëten met het bestaande Europese menu:
- een optimaal voedingspatroon dat dierlijke producten bevat ('omnivoor dieet'),
- een optimaal veganistisch voedingspatroon
- een voedingspatroon op basis van zogeheten 'nieuwe voedingsmiddelen' (NFF, Novel/Future Food)

Het team hield zich bij het opstellen van zijn modellen aan de voedselveiligheidseisen van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA). Niet-toegelaten producten bleven buiten beschouwing en verder koos het team alleen voor varianten die voldoen aan de eisen die gesteld moeten worden aan een gezond nutriëntenaanbod.

Zo ontdekten de onderzoekers de waarde van de derde categorie. Daarin zitten levensmiddelen die worden geproduceerd met behulp van nieuwe productietechnieken - zoals vlees, eieren en melk uit het laboratorium of levensmiddelen op basis van microalgen, schimmels, bacteriën of insecten zoals meelwormen, sprinkhanen en krekels.

Zo'n dieet beschermt niet alleen het klimaat en het milieu, maar is ook voedingskundig verantwoord, vinden de onderzoekers. Vergeleken met de momenteel beschikbare eiwitrijke opties op plantaardige basis, zoals peulvruchten en granen, vinden ze dat NFF's een completer spectrum van essentiële voedingsstoffen kunnen bevatten. Denk aan eiwit, calcium, vitamine B12 en omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren.