Na woorden van dank aan zijn team en het vertrouwen van zijn kiezers, was dat het eerste grote statement dat de herkozen Franse president Emmanuel Macron gisteravond rond half tien sprak over zijn nieuwe vijfjaarstermijn. Onder zijn tweede presidentschap wil hij ruimte maken voor ondernemerschap om van het land een grote ecologische natie te maken voor de jeugd.
Frankrijk is diep verdeeld tussen heel linkse en heel rechtse stemmers, Macrons liberale midden en een grote groep kiezers die niet meer gelooft in de democratie. 28% van de Fransen bracht in deze tijd van crisis gisteren geen stem uit om hun staatshoofd te kiezen.

Aan de ver linkse linkerzijde (de gematigde Parti Socialiste is vrijwel van het toneel verdwenen in Frankrijk) voerde Jean-Luc Mélenchon campagne voor een ecologisch en sociaal Frankrijk. Omdat de Groenen in de presidentsverkiezingen weinig positie hebben, nam hij hun thema's mee om een sterk front te vormen tegen Macron. Aan de erg rechtse rechterzijde voerde Marine le Pen campagne voor een nationalistisch Frankrijk dat de kleine man zou moeten beschermen tegen het verkwanselen van zijn belangen en rechten aan de Europese Commissie.

Dat veroorzaakt diepe kloven in de gevoelens tussen de Franse politieke families. Het liberale midden en het extreme links en rechts liggen ver uit elkaar. Hoewel Macrons midden het grootste lijkt, houden die drie krachten elkaar sterk verdeeld terwijl de politiek voor grote uitdagingen staat, waaronder de sociaal-economische consequenties van de inflatie en de oorlog om Oekraïne. Daar moet het land als eenheid mee omgaan.

Over enkele weken zijn de parlementsverkiezingen. Het parlement kiest de premier. Mélenchon heeft zich al kandidaat gesteld. De verkiezingen begonnen gisteravond meteen. Zowel Le Pen als Mélenchon lieten horen de parlementsverkiezingen als een 'derde ronde' in deze presidentsverkiezingen te zien, waarin linkse mensen op Macron stemden bij gebrek aan beter en als afwijzing van Le Pen. Zo kon hij winnen met 58,5% van de stemmen.

Bij de parlementsverkiezingen stemmen de Fransen weer op hun eigen partij. Daarom wordt Frankrijk ecologisch. Macron heeft de linkse ecologische stem nodig en zal sociaal worden om de stemmen van de kleine man die zich verdeeld hebben over Le Pen en Mélenchon aan boord te houden en te kunnen regeren met een parlement en premier die mogelijk anders denken dan hij. Hij rekent echter vooral op groen en links en wandelde met een stoet kinderen die de sociale en groene toekomst van Frankrijk verbeeldden naar het Marsveld in Parijs waar hij zijn overwinningsspeech uitsprak.

Voor de Europese groene landbouwstrategie is de verkiezing van Macron een kans nu het grote Frankrijk, na het eveneens grote Duitsland en zijn nieuwe rood-groene regering, vermoedelijk ook groener wordt.

Of Frankrijk regeerbaar blijft, is een ander vraagstuk. Mélenchon wil pensioen op 60-jarige leeftijd en compensatie van de inflatie. Voor ons zijn dat dromen. Met zijn ecologische eisen kan Mélenchon gemakkelijker bij Macron in de buurt komen.

'Ni Macron, ni Le Pen' (Geen Macron, geen Le Pen) was de afgelopen weken al te horen onder jonge stemmers. Gisteravond waren ook onmiddellijk protesten in de straten te horen.

Een meerderheid van de Fransen lijkt zich te verzetten tegen verdere winst van Macron bij de parlementsverkiezingen van juni aanstaande. Dat blijkt uit twee opiniepeilingen die gisteravond werden gepubliceerd. Volgens een opiniepeiling van Opinionway voor Cnews en Europe 1 wil 63% van de ondervraagden dat Emmanuel Macron "geen meerderheid krijgt en gedwongen wordt tot een samenwoning met een parlement van een andere politieke kleur (cohabitatie)". Tegenover hen staat 35% die wil dat hij "een meerderheid krijgt in de Assemblée Nationale en zijn beleid kan uitvoeren" (en 2% die het niet weet).

Volgens een enquête voor France TV, Le Parisien en Radio France, wil 56% van de respondenten dat Emmanuel Macron de parlementsverkiezingen verliest, tegenover 20% die wil dat hij een meerderheid behaalt "om zijn programma toe te passen" en 24% die het verkieslijk vindt dat hij "voor de consistentie" een meerderheid behaalt om "een cohabitatie te vermijden". Volgens deze enquête wil 57% van de ondervraagden dat de linkse partijen een rood-groene alliantie vormen en gemeenschappelijke kandidaten voorstellen. Maar liefst 93% van de kiezers van Jean-Luc Mélenchon en 85% van die van Yannick Jadot (Groenen) spreken deze wens uit.

De redelijke en meest objectieve Franse krant La Croix constateert dat er een enorme klus te wachten ligt waaraan nog niet eens begonnen is moet: tout reste à faire ('alles moet nog gedaan worden').