Recent onderzoek liet zien dat extra antioxidanten uit supplementen of voeding, zoals bepaalde groenten, geen effect hebben op ziekte of veroudering, en die zelfs kunnen verergeren.

Theorieën zoals de algemeen aanvaarde ‘free radical theory of aging’ opperen dat cellen (en het DNA daarin) beschadigd worden door afvalstoffen van de oxidatieve processen, vooral als de verbranding niet optimaal verloopt door stressfactoren en de afvalstoffen niet opgeruimd worden.

Mithormesis
De vrije radicalen of ROS (‘reactive oxygen species’) die vrijkomen zouden moeten worden afgevangen door extra antioxidanten. De Duitse medisch onderzoeker Michael Ristow bestrijdt dat idee al bijna een decennium. Hij stelt daar nu het idee van de mithormesis tegenover.

Dat houdt in dat de mitochondriën, de ‘energiecentrales’ van de cellen, juist goed blijven functioneren als ze onder druk worden gezet en meer ROS aanmaken. Er ontstaat een soort trainings- of gewenningseffect door een lichte vergiftiging.

In twee recente studies zet Ristow zijn bevindingen over mitohormesis uiteen. Eén daarvan heeft als uitkomst dat calorierestrictie (waardoor een verminderde beschikbaarheid van glucose in de cel ontstaat) en lichamelijke belasting door beweging de gezondheid en de levensduur van de cel verlengt.

Autofagie
Ristow concludeert, in lijn met de bevindingen van anderen, dat ROS geen afvalstoffen zijn die moeten worden opgeruimd, maar noodzakelijke signaalmoleculen die de gezondheid en een langer leven bevorderen. Antioxidanten ondermijnen hun werking juist.

Het opruimen van afvalstoffen uit de cel, de zgn. autofagie, zou volgens een andere studie nog verbeterd kunnen worden door calorierestrictie te combineren met toevoeging van resveratrol. Dat is een plantaardige polyfenol en komt voor in oa. druivenschillen. Het heeft een magische klank gekregen omdat het in rode wijn zit, dat om die reden gezond zou zijn.

Calorierestrictie en resveratrol? Dat klinkt gek genoeg als gastronomie en de Franse Paradox, kleine porties en rode wijn. De studie werd echter uitgevoerd met ratten.
Dit artikel afdrukken