Dat schrijft De Morgen op basis van een bericht op CBC. Volgens de bekende French Paradox kunnen Fransen veel vet eten en ontwikkelen zij toch geen hart- en vaatziekten. De fenolen in rode wijn zouden het 'geheime stofje' zijn dat Fransen gezond houdt. Deze populaire hypothese is nooit afdoende bewezen, maar heeft inmiddels een indrukwekkende omzet in voedingssupplementen op basis van extracten van druivenschillen opgeleverd.
Langjarig onderzoek (1998-2009) onder 783 oudere inwoners van de Italiaanse Chianti-streek leverde geen bewijs op voor de hartgezondheid van het drinken van rode wijn. Een lage consumptie blijkt eerder positief voor een betere gezondheid. Mogelijk, zo zeggen de onderzoekers, komt dat doordat de echte drinkers ook meer roken.
Wijn is decennia lang als gezond gepromoot. 'Een wijntje' mag. Nu steeds duidelijker naar voren komt dat alcoholgebruik een van de belangrijkste vroege doodsoorzaken is, lijkt ook wijn er aan te moeten geloven.
Dit artikel afdrukken
Langjarig onderzoek (1998-2009) onder 783 oudere inwoners van de Italiaanse Chianti-streek leverde geen bewijs op voor de hartgezondheid van het drinken van rode wijn. Een lage consumptie blijkt eerder positief voor een betere gezondheid. Mogelijk, zo zeggen de onderzoekers, komt dat doordat de echte drinkers ook meer roken.
Wijn is decennia lang als gezond gepromoot. 'Een wijntje' mag. Nu steeds duidelijker naar voren komt dat alcoholgebruik een van de belangrijkste vroege doodsoorzaken is, lijkt ook wijn er aan te moeten geloven.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
ps Noughton en Petrozzi hebben het metalengehalte van rode wijn bekeken: Het bleek dat het grootste deel van de wijnen veel teveel metalen (zoals mangaan, chroom 6, koper, lood, nikkel en vanadium) bevatte - zie hier. In hoeverre dat samenhangt met bestrijdingsmiddelen of luchtvervuiling? Of iets anders?
Het samenspel van stoffen in rode wijn is bepalend. Resveratrol is maar één factor. Net zoals alcohol, waarvan het negatieve effect bestreden wordt door andere stoffen. Daarbij is de ene wijn de andere niet... Zie hier.
De hieronder aangekaarte invloed van sulfiet hierbij is bij mijn weten niet onderzocht. Net zomin als restanten bestrijdingsmiddelen...
Volgens Hill's criteria zijn er redelijke aanwijzingen dat alcohol gunstig is voor het hart: A systematic review of the evidence supporting a causal link between dietary factors and coronary heart disease.
Welke biomarkers zijn volgens jou betrouwbaar en waarom? Wat doe je als de ene biomarker een gunstig effect suggereert en de andere een ongunstig effect?
Je voorbeeld van het gliadine is niet in lijn met je eerdere uitspraak dat we naar Hill's criteria zouden moeten kijken. Sterker nog: zonder aanvullende informatie kun je er geen conclusies uit trekken over welk potentieel gezondheidseffect dan ook.
Het is natuurlijk gemakkelijk om te zeggen dat epidemiologisch onderzoek verstoord is door confounders. Dat wil niet zeggen dat de resultaten er anders uit zouden komen te zien indien je voor die confounders corrigeert.
@Robert, #5
"Dat interventie onderzoek gaat er nooit komen. Ik denk dat jij dat ook wel weet. Dan blijft the next best evidence over. "
Zie Hill's creteria voor mate van bewijsvoering. En er wordt natuurlijk wel degelijk interventie-onderzoek gedaan. Uiteraard niet direct op eindpunten als dood. Wel op gewichtscontrole en naar effecten op b.v. biomarkers.
Door mislukt onderzoek naar een vaccin tegen cholera heeft Alessio Fasano zonulin. Een ontdekt. Een eiwit dat de doorgang van de darmwand reguleert. Gliadine (uit tarwe) activeert dat eiwit.
Dat is meer next best evidence van hoe het lichaam op voedsel reageert dan confounder ridden epidemiologisch onderzoek.
Om nog eens een confounding factor te noemen: het valt mij op dat in Italië steeds meer mensen (jongeren vooral) overgaan op bier. Ik heb links en rechts eens nagevraagd en dan zei men dat de wijn tegenwoordig zoveel sulfiet bevat dat je er meer hoofdpijn dan iets anders van krijgt en daarom overgaat op bier.