Ondanks een dieet dat rijk is aan verzadigde vetten, room, kaas en wijn, krijgen Fransen relatief weinig te maken met hartziekten. Wetenschappers noemen het 'the French Paradox'. Dachten ze eerst dat het door de wijn kwam, nu lijkt kaas de mogelijke weldoener.
Recent onderzoek door Deense wetenschappers van de Universiteit van Aarhus lijkt er op te wijzen dat juist de kaas in het Franse dieet een goede uitwerking op de hartgezondheid heeft. Fransen zijn de grootste kaaseters ter wereld met meer dan 26 kilo kaas per persoon. Ze laten daarmee ons Nederlanders als notoire kaaskoppen ver achter zich. Wij eten jaarlijks maar 19 kilo kaas per persoon.
Resveratrol in rode wijn
In eerste instantie dachten wetenschappers dat de rode wijn in het Franse dieet, dankzij de antioxidanten - met name resveratrol - een hartbeschermende werking had. De Deense onderzoekers kwamen op een ander spoor. Zij onderzochten de urine- en fecesstalen van 15 gezonde, jonge mannen. Zij kregen 3 verschillende diëten voorgezet. De ene groep dronk dagelijks halfvolle melk, de tweede groep at halfharde kaas en de controlegroep at boter maar geen andere zuivel.
Kaas leidt tot aangepast microbioom
In de fecesmonsters van de kaaseters troffen de onderzoekers veel hogere niveaus aan korte keten vetzuren aan. Ook scheidden de kaaseters meer vetten uit. De onderzoekers vermoeden op basis van hun resultaten dat gefermenteerde zuivelproducten, zoals kaas, de darmflora kunnen beïnvloeden. Ze vonden namelijk ook hogere niveaus aan butyraat. Dat is een stofje dat door de darmbacteriën geproduceerd wordt en dat in verband gebracht is met lagere cholesterolniveaus.
Kaas zou dus een gunstige uitwerking hebben op ons microbioom. "Deze studie voegt toe aan ons begrip van de interactie tussen gefermenteerde melkproducten en het lichaam. Het gekende mechanisme was dat calcium de vetzuren verbindt en ze gewoon door de darmen gespoeld worden. Onze studie geeft aan dat er mogelijk een ander mechanisme bestaat", zeggen de onderzoekers in De Morgen. Dat verdient nog nader onderzoek.
Het onderzoek is verschenen in het Journal of Agricultural and Food Chemistry
Fotocredits: 'French cheeses', cjewell
Dit artikel afdrukken
Resveratrol in rode wijn
In eerste instantie dachten wetenschappers dat de rode wijn in het Franse dieet, dankzij de antioxidanten - met name resveratrol - een hartbeschermende werking had. De Deense onderzoekers kwamen op een ander spoor. Zij onderzochten de urine- en fecesstalen van 15 gezonde, jonge mannen. Zij kregen 3 verschillende diëten voorgezet. De ene groep dronk dagelijks halfvolle melk, de tweede groep at halfharde kaas en de controlegroep at boter maar geen andere zuivel.
Kaas leidt tot aangepast microbioom
In de fecesmonsters van de kaaseters troffen de onderzoekers veel hogere niveaus aan korte keten vetzuren aan. Ook scheidden de kaaseters meer vetten uit. De onderzoekers vermoeden op basis van hun resultaten dat gefermenteerde zuivelproducten, zoals kaas, de darmflora kunnen beïnvloeden. Ze vonden namelijk ook hogere niveaus aan butyraat. Dat is een stofje dat door de darmbacteriën geproduceerd wordt en dat in verband gebracht is met lagere cholesterolniveaus.
Kaas zou dus een gunstige uitwerking hebben op ons microbioomDat zou een mogelijke verklaring kunnen zijn voor de hartbeschermende werking van het eten van kaas.
Kaas zou dus een gunstige uitwerking hebben op ons microbioom. "Deze studie voegt toe aan ons begrip van de interactie tussen gefermenteerde melkproducten en het lichaam. Het gekende mechanisme was dat calcium de vetzuren verbindt en ze gewoon door de darmen gespoeld worden. Onze studie geeft aan dat er mogelijk een ander mechanisme bestaat", zeggen de onderzoekers in De Morgen. Dat verdient nog nader onderzoek.
Het onderzoek is verschenen in het Journal of Agricultural and Food Chemistry
Fotocredits: 'French cheeses', cjewell
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Toch wel verwarrende voor de consument, maar het blijft interessant:
"Butter, even from grain-fed cows, is rich in butyric acid, a short-chain saturated fatty acid that is produced by our gut flora and is used for energy by our colon." (www.paleoleap.com)
- Ghee zou een nog hogere concentratie boterzuur hebben door verdamping van het vocht. Ik kan mij indenken dat het daarom in andere landen ook "zure boter" wordt genoemd.
- De ranzige geur die boter na verloop van tijd krijgt, zou door boterzuur worden veroorzaakt.
- Boterzuur stinkt.
- Waarom stinkt verse boter dan niet?
- Kan Ghee (geklaarde boter) na verloop van tijd ook ranzig worden?
- Is het ranzig worden een fermentatie proces waarbij veel boterzuur ontstaat?
Irene #7,
Wikipedia: "De room wordt gekarnd: dit is het kloppen van de room. Door dit kloppen gaan de vetdeeltjes meer aan elkaar kleven waardoor ze nog verder geconcentreerd worden. Na het karnen verkrijgt men boter en karnemelk. De boter wordt nog gekneed om het resterende vocht gelijkmatig te verdelen." Het toevoegen van melkzuurbacteriën wordt omwille van de smaak achteraf toegevoegd. Is dat nog zo?
#6 Aanduiding Zure boter (ghee) , dat klopt niet.
Boter is gemaakt van aangezuurde melk, of van aangezuurde room.
Dus als je boter maakt, maak je altijd gebruik van een ferment.
Ghee is geklaarde boter, dit is altijd verhit boven de 100 graden, om de boter te klaren, en dus daarmee ook meteen gestilleriseerd. Het ferment is dan ook dood. Ghee wordt ook wel boterolie genoemd.
De korstcultures zouden wel eens een hoofdrol kunnen spelen (ook hierbij geldt: de ene korst is de andere niet). En helaas wordt rauwmelkse kaas steeds meer in de ban gedaan... en overgeschakeld op pasteurisatie.
#3: Zure boter (ghee) is in de Indiase keuken onmisbaar. Ik snap: des de meer rijping van de kaas, des te meer boterzuur? Geldt dat ook voor oude Gouda kaas? En bevat geitenkaas meer boterzuur?
Vitamine K2 speelt wellicht ook een rol. Vit K2 ontstaat door (darm)flora-micro-organismen-fermentaties. In Frankrijk eet men veel rauwmelkse kaas met natuurlijke rijping en korst. Het vitamine K2 gehalte is vast en zeker hoog. Bovendien mijden Fransen sorbitol in hun voeding. Sorbitol is killing voor darmflora.
Alle hypes en superfoods ten spijt, vitamine K2 krijgt geen aandacht! Waarom niet??? Cees Vermeer vraagt aandacht voor Vit K en krijgt hem niet (Youtube zoeken naar Cees Vermeer). Waar blijven de Hartstichting, de Hersenstichting en de commerciele Foodsupplementenbedrijven? Ik begrijp er niets van.
Mensen: eet gefermenteerde producten en koester uw darmflora!