Niet alleen vette vis, maar álle vis is goed voor je hersengezondheid. Dat blijkt uit onderzoek van Amerikaanse wetenschappers (University of Pittsburgh School of Medicine). We waren al zover dat omega-3-vetzuren (uit vette vis, zaden, noten) bevorderlijk zijn voor een betere mentale gezondheid. Maar daarbij was de gedachte dat met name vette vis (zoals zalm, haring en makreel) het meeste effect sorteert.

Iedere week vis op tafel
Bij het nieuwe onderzoek, gepubliceerd in The American Journal of Preventive Medicine kwam, tot verrassing van de onderzoekers, naar voren dat het geen verschil maakte of mensen nu vette vis - met veel omega-3-vetzuren - of gewone vis aten. Bij alle mensen die regelmatig gebakken of gegrilde, maar niet gefrituurde, vis aten troffen ze 'grotere hersenvolumes [aan] in gebieden die samenhangen met cognitie en geheugen', citeert nu.nl onderzoeker James T. Becker.

Preventie kan niet vroeg genoeg beginnen
De onderzoekers analyseerden de gegevens van 260 proefpersonen in de 10-jaar lopende Cardiovascular Health Study. Ze keken met name naar de relatie tussen visconsumptie in de jaren 1989–1990 en MRI van de hersenen uit diezelfde periode. Het wekelijks eten van vis - ongeacht het gehalte aan omega-3-vetzuren - bleek positief geassocieerd met de grotere hersengebieden. De auteurs concluderen dat 'deze bevindingen suggereren dat een samenloop van leefstijlfactoren de hersengezondheid beïnvloedt. Dat is weer een extra bouwsteen voor de toenemende bewijslast dat preventieve strategieën voor een hersengezondheid op latere leeftijd al decennia eerder moeten beginnen'.
Dit artikel afdrukken