Snoepjes en andere kindervoeding mogen vanaf januari niet zomaar beweren dat ze 'gezond' of 'light' zijn. De fabrikanten moeten de bewering na januari wetenschappelijk kunnen bewijzen.
Het Europees Parlement heeft dit donderdag bepaald. Het parlement verwierp plannen om deze beperking uit te stellen. Als er geen wetenschappelijk bewijs is voor de claims, moeten de claims van de verpakking. De voedingsbranche had sterk aangedrongen op uitstel, totdat dezelfde regeling ook geldt voor voeding voor volwassenen.
Corbey
Europarlementslid Dorette Corbey (PvdA), die de regels mede heeft opgesteld, had zich sterk verzet tegen uitstel. Corbey toonde zich dan ook zeer tevreden met het besluit van donderdag.
bron: distrifood
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Op tabak staan hier in België sinds kort huiveringwekkende foto's afgebeeld. Heel wat 'snoep' zit vol troep. Nederlandse kinderen krijgen dagelijks onnodig veel kankerverwekkende stoffen binnen via chips, koeken en patat. Hoewel er nieuwe, succesvolle
middelen bestaan om te voorkomen dat die gifstoffen in het voedsel terechtkomen, maken fabrikanten daar nog geen gebruik van.
Ik heb het zelf al zo vaak met eigen ogen moeten zien: duw de kleine een zak chips in zijn handen om braaf te zijn, een uur of wat later valt er helemaal geen huis mee te houden. Hetzelfde met dranken als Red Bull of cola. Ik heb van horen zeggen (niet altijd een correcte nieuwsbron...) dat Amerikaanse piloten geen aspartaam mogen gebruiken als ze moeten vliegen... En nog van horen zeggen: 1 Red Bull = hoeveelheid cafeïne 10 kopjes koffie...
Je hebt twee wegen die je hier kan bewandelen:
1) Onlangs stond het ook nog op Foodlog te lezen:
Gentse student maakt frieten en chips gezonder. Je legt dit de industrie onmiddellijk op.
2) Ofwel laat je hen ook foto's met resultaten van tandbederf etc... op hun producten afdrukken.
Of gaat dat weer te ver? In België mogen -16jarigen geen tabak kopen zonder volwassen begeleiding.
@Dick,
Het is voor producenten alleen interessant om zout- of suikerarme producten te maken als ze erbij mogen vertellen dat dat beter is. Gezondheidsclaims helpen dus. Het probleem zijn onterechte gezondheidsclaims en beweringen die maar over een deel van het product gaan ("0% vet").
Waarom zegt de overheid trouwens nog steeds dat je 2 stuks vruchten moet eten, terwijl dat alleen "goed zou zijn om wat er NIET inzit"?
Dick, dat hoort zeker in de krant, op school en op web 2.0. Maar óók op die doos, laat daarover geen twijfel bestaan. Consumenten lezen niet allemaal kranten, hebben niet allemaal aandacht voor wat er op school wordt onderwezen en weten misschien niet eens wat web 2.0 is. Maar ze pakken wél allemaal die doos in de supermarkt.
Leren, nou en of. Een geïntegreerde aanpak met veel voorlichting, helemaal voor. Maar om die doos kan niemand heen.
Ik heb Dorette Corbey al een felicitatiemail gestuurd. Ze is ook nog met andere dingen op dit vlak bezig. Zulke mensen moet je koesteren. Méér dan Paul Rosenmöller in elk geval.
Wouter, wat vind je van de gedachte om het helemaal niet meer te hebben over gezondheid in relatie tot eten?
Is dat een rare vraag? Misschien wel niet. {url=http://www.foodnavigator.com/news/ng.asp?n=77178-nestle-health-and-wellness]Nestle{/url] vertelt van de week zijn groei te gaan halen uit 'health & wellness', niet in badolie maar uit eten. Waarom de kat op het spek binden, met claims waar niemand mee kan omgaan. Zelfs het begrip 'wetenschappelijk bewezen' is immers voor een groot deel nonsens (zie zowel Katan, Kok als Seidell).
Eten gaat over eten. En verder leer je mensen dat je niet teveel suiker, zout en geraffineerd spul binnen moet krijgen. Moet letten op onverzadigd vet, toch flink wat per week.
Dat hoort niet op die doos, maar in de krant, op school en op web 2.0.
Maf voorstel?