Kostbare vetbulten
Vorig jaar veroorzaakte illegaal in het riool gestort vet een 'klont ter grootte van een bus' in de Londense riolering. In Nederland zal dat niet zo gauw gebeuren, maar de kosten lopen snel op: 'Het verwijderen van een liter olie uit het afvalwater kost een waterschap € 2,80. Dat is tweemaal zoveel als het oliebollenvet in de winkel heeft gekost', schrijft de krant. Zowel vast als vloeibaar frituurvet gaat klonteren en stollen in water en veroorzaakt problemen in de leidingen thuis of in de waterzuiveringsinstallaties.
Wat moet je dan met je oliebollenvet? Gewoon inleveren bij de speciale inzamelpunten. 'Het vet wordt dan verwerkt tot biobrandstof', besluit de krant.
Fotocredits: 'Oliebollen bakken', Sander van der Wel
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#11: ik heb mijn ernstige twijfels erover. Dit kan niet alleen aan de producent overgelaten worden.
Juist dit onderwerp moet multidisciplinair en open behandeld worden. Er zijn zoveel mogelijkheden... en zaken die je beter kunt vermijden...
ps olijfolie bederft niet zo snel - dat zijn juist de mvo3 vetzuren.... het is waar je je biobrandstof vandaan haalt, en hoe. daar is nog weinig écht fundamenteel over nagedacht.... maar met zonne/wind-energie uit de Sahara kun je alles bereiken, en is dit aanvullend.
#9: ook in conventionele brandstof gaan 'geheime chemicaliën'. Maatschappijen maken daar zelfs uitbundig reclame over, de 'speciale' eigenschappen van hun brandstof. Zo was onlangs te lezen, dat er opeens enorm veel problemen waren met verstopte sproeiers in carburateurs. De oorzaak is, dat de oliemaatschappijen stoffen toevoegen aan benzine, om de prestaties van hun brandstof te verhogen... De overheid is hiermee onbekend, terwijl wel ons hele land met deze rotzooi 'besproeid' wordt.
ps
ook een veel betere manier dan die 'chemtrails', valt minder op...
Dick, net zoals bij recepturen in de voedingswereld men met een secrecy clause werkt, gebeurt dat in de chemie ook.
Voor 'innoverende duurzame’ chemische procedés voor subsidie in aanmerking komen, worden deze volgens mij getoetst, waarbij marges mogelijk wijder zullen zijn vanwege het experimentele karakter.
Een secrecy clause heeft niet altijd tot doel zaken te verbergen, die niet oirbaar zouden zijn.
Concurrentie is een zaak, die zeker bij kwetsbaarder ontwikkelingstechnologie, letterlijk om de hoek kijkt. Het is evident dat raffinage van (verontreinigde ?) vetten om een meer complexe benadering vraagt, dan de raffinage en kraken van een zuiver natuurproduct als aardolie. Maar ook daar worden hulpchemicaliën gebruikt.
Ik denk dat dit soort biodieselplants ook een pilotfunctie hebben.
En ook al ben ik kritisch op de dubieuze vermarkting van de smaakmaker ‘duurzaam’, vind ik hergebruiktechnologie prima.
Maar laten we niet hypocriet zijn.
Met helder bronwater en paardenbloemen maak je van oud vet geen diesel.
#6: zo wordt bij onze cementproductie - bijv. in België - giftig afval gebruikt (bijv. autobanden, 'ouderwets' geïmpregneerd en gelijmd hout, kunststoffen) maar vanwege hun 'calorische waarde' toegestaan. Toen Duitsland dit probeerde te blokkeren werd dit door de EU opgeheven. Je wil niet weten wat voor rotzooi er allemaal in cement en beton (en slijtende autobanden) zit... (er worden zelfs speciale chemicaliën toegevoegd om rotzooiafval meer te binden)... uiteindelijk vermalen onder onze wegen/waterbouwwerken...
ik zie de stofwolken rond de betonvermalers vliegen... zonder dat de werknemers dezelfde voorzorgsmaatregelen nemen als bij asbest.
En de overheid weet ervan.
Maar ook prettige dagen Hans...
Zozozo, dus er gaan geheime chemicaliën in. Weet de overheid daarvan?