De Nederlandse waterschappen zien de komende feestdagen met angst en beven tegemoet. Het blijkt dat veel mensen het vet dat overblijft na het bakken van oliebollen, appelbeignets en andere frituurwaren na afloop van de festiviteiten in de WC of door de gootsteen spoelen. Ondanks het feit dat de waterschappen daar al jaren tegen waarschuwen. Eenmaal in het riool kan het gebruikte vet namelijk grote verstoppingen veroorzaken. Een schadepost van enkele miljoenen euros per jaar, schrijft het Dagblad van het Noorden.

Kostbare vetbulten
Vorig jaar veroorzaakte illegaal in het riool gestort vet een 'klont ter grootte van een bus' in de Londense riolering. In Nederland zal dat niet zo gauw gebeuren, maar de kosten lopen snel op: 'Het verwijderen van een liter olie uit het afvalwater kost een waterschap € 2,80. Dat is tweemaal zoveel als het oliebollenvet in de winkel heeft gekost', schrijft de krant. Zowel vast als vloeibaar frituurvet gaat klonteren en stollen in water en veroorzaakt problemen in de leidingen thuis of in de waterzuiveringsinstallaties.

Wat moet je dan met je oliebollenvet? Gewoon inleveren bij de speciale inzamelpunten. 'Het vet wordt dan verwerkt tot biobrandstof', besluit de krant.

Fotocredits: 'Oliebollen bakken', Sander van der Wel
Dit artikel afdrukken