1
Fotocredits: 'Photograph of French Fries Being Deep Fried ', , Ron Lach, via Pexels

Flash Dagelijkse KostSmokkelaars zien geld in frituurvet

Geen drugs, geen wapens, geen vuurwerk, maar frituurvet is het nieuwe doelwit van smokkelaars. De Franse gendarmerie rolde afgelopen week een smokkelbende op die grote hoeveelheden frituurvet stal en naar Nederland bracht, schrijft de Telegraaf.

Gebruikt frituurvet is in trek, omdat het een grondstof is voor biodiesel en zelfs biokerosine. Groen reizen is immers de toekomst. Helaas is groen rijden en vliegen op frituurvet een illusie. Op Foodlog lieten we al meerdere keren zien dat vliegen op frituurvet niet schaalbaar is omdat dat zou betekenen dat we frituurvet moeten gaan maken als brandstof. Het is gemaakt om te frituren. Er meer van maken is geen restgebruik meer, maar domweg klimaat- en milieuverpestend.

Niettemin is door de ontwikkeling van biobrandstoffen de prijs van frituurvet gestegen. In 2008 kostte een ton frituurvet nog €150, terwijl in 2023 een ton frituurvet €1.000 kost, meldt FranceInfo.

De bendeleden kwamen aan het frituurvet door de vetcontainers bij Franse fastfoodzaken te stelen. Bulgaarse chauffeurs vervoerden het vet door België naar Nederland. In totaal ging het om 385 ton frituurvet. In geld uitgedrukt ging het om een tegenwaarde van €385.000.000, €385 miljoen dus.

FranceTVinfo - Biocarburants : le fléau des vols d?huile de friture usagée, 20 jun 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Gert van der Hoek
  • #1
  • 22 jun '23
  • 17:18

Ook al jaren berichten over het omkatten van vet.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.