5
Fotocredits: 'Oliebollen bakken', Sander van der Wel

FlashWaterschappen waarschuwen oliebollenvetdoorspoelers

Oudejaarsdag, oliebollendag. Voor de waterschappen is het juist tijd voor de jaarlijkse waarschuwing: spoel het gebruikte frituurvet niet door de wc of gootsteen.

Die waarschuwing is een jaarlijks terugkerend ritueel, want ondanks het voornemen van 1 op de 5 Nederlanders om meer bij te dragen aan schoon water, blijven mensen frituurvet door het riool spoelen. Dat veroorzaakt verstoppingen en jaagt de Nederlandse waterschappen ieder jaar op miljoenen euro’s aan kosten om verstoppingsproblemen op te lossen. De extra kosten komen via de waterschapsbelasting uiteindelijk weer op het bordje van de consument terecht.

En dus vraagt de Unie van Waterschappen Nederlanders voor de zoveelste keer gebruikt frituurvet naar de daarvoor bestemde inzamelpunten te brengen. Dubbel duurzaam, want het ingezamelde frituurvet wordt verwerkt tot biodiesel. En nu de criminele organisatie daaromheen opgerold is, kun je straks zelfs een heel klein stukje duurzaam vliegen.

Nu.nl - Waterschappen hebben tabak van oliebolbakkende frituurvet-doorspoelers | Dordrecht | NU.nl, 30 dec 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #5
  • 3 jan '23
  • 20:01

Oliebollen: daar hebben we tegenwoordig een Airfryer voor.

Frans Aarts
Frans Aarts Land- en tuinbouw
  • #4
  • 2 jan '23
  • 10:30

Dick #3 . Het meest pijnlijke vind ik dat de vliegtuigindustrie denkt dat ze dit de overgrote meerderheid van de samenleving kunnen wijsmaken, inclusief onze volksvertegenwoordigers. En ik denk dat ze daarin gelijk hebben.

Het blijven herhalen dat wat de wetenschap vindt ook maar een mening is, heeft ruimte gemaakt voor geloof in sprookjes om onverantwoord gedrag te kunnen continueren.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #3
  • 2 jan '23
  • 10:00

De vliegtuigindustrie denkt nog altijd dat er genoeg afgewerkt (frituur)vet is om te kunnen vliegen. Dat blijkt uit een artikel in De Standaard.

Lees dit en vooral dit eerdere stukje daarover en laat je niets wijsmaken.

james pott
james pott land- en tuinbouw
  • #2
  • 31 dec '22
  • 16:52

Waarom weggooien. Gebruik voor je oliebollen goede olijfolie.
Geen gestink in de keuken. (Absoluut niet) en kan na gebruik zo weer in de fles en gebruiken we nog weken naderhand om de eieren in op te bakken.
Olijfolie gooien we na gebruik nooit weg.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #1
  • 31 dec '22
  • 15:02

Vet angst bij de waterschappen is denk ik wel wat overdreven. Wellicht zijn ze in de war gebracht omdat op de etiketten van frituurolie ‘frituurvet’ staat. Alle olie is vet maar alle vet is geen olie.

Bovendien wordt ons al 20 jaar voorgehouden dooor de industrie en HH doktoren wijsgemaakt dat frituren in plantaardige olie gezond voor hart en bloedvaten zou zijn. Bij de enkelingen die nu nog met gezonde dierlijk vetblokken in de weer gaan is denk ik wel een redelijk besef aanwezig dat weggegooid vet hun eigen riool als eerste kan doen verstoppen.

Verwarring alom:

‘Giet het afgekoelde frituurvet terug in de originele verpakking’ staat er bij de fles.

Lijkt mij niet zo gemakkelijk met Ossewit dat je koopt in een kartonnen doos.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.