Het thema Feeding the World, Energy for Life zou voor Nederland een uitgelezen gelegenheid kunnen zijn om zich te presenteren als innovatieve agrifood-voorloper en wereldspeler.

Vol verwachting
In zijn column in de printversie van Meat & Co begeeft Bart Manders zich dan ook vol verwachting naar het Expoterrein. "Ik vergaap me aan de landenpaviljoens, in de vorm van huizen, bunkers en boulevards, waarop architecten uit de hele wereld zich hebben uitgeleefd. Ik verbaas me echter over de foodclichés waaraan de deelnemers zich bezondigen. In het Belgische paviljoen worden bezoekers vergast op bier en bonbons, bij de Italianen kan ijs worden verorberd en op het Indiase paviljoen is er Basmatirijst. Producenten, retailers én consumenten ontdekken er niets nieuws."

Een terrein verrijkt met foodtrucks, die lijken weggerukt van de braderie in Babberich. Zij verkopen Hollands' culinaire trots: bitterballen (7 stuks voor 8 euro!), worstenbroodjes, broodjes beenham, hamburgers en mini-pancakes. [..] Wat zonde dat ons cultuurgoed niet ook wordt vertegenwoordigd door klompen en molens!
Holland Paviljoen
Manders vestigt zijn hoop op het Nederlandse paviljoen, dat de naam 'Share, Grow & Live' meegekregen heeft. "Wat leeswerk vooraf leerde me dat ons paviljoen 'een beleving creëert en een gevoel van vreugde opwekt'. En het moet gezegd: in no time dreig ik uit mijn dak te gaan op de opzwepende 'kadung kadung' dancemuziek, die een DJ vanachter zijn retro draaitafel over het terrein laat schallen. Nederland is immers een land van wereldberoemde dj's als Tiësto! Daarom is het Nederlands paviljoen ingericht als festivalterrein. Een terrein verrijkt met foodtrucks, die lijken weggerukt van de braderie in Babberich. Zij verkopen Hollands' culinaire trots: bitterballen (7 stuks voor 8 euro!), worstenbroodjes, broodjes beenham, hamburgers en mini-pancakes. [..] Wat zonde dat ons cultuurgoed niet ook wordt vertegenwoordigd door klompen en molens!

Ergens wordt aandacht besteed aan duurzame onderzoeksprojecten van Wageningen UR. Informatieborden en computerschermen geven een schamele indruk van projecten als afvalwaterzuivering met algen, invloeden van klimaatveranderingen op landbouwopbrengsten en suikerbiet als grondstof voor frisdrankflessen. Een even sfeer- als dynamiekloos geheel, waarover onvoldoende is nagedacht."

Manders besluit: "Had de regering nou maar vertrouwd op haar eerste ingeving [om af te zien van deelname]. Dan was ons deze kermis op een wereldpodium bespaard gebleven. Nederland moet zich de (bitter)ballen uit zijn broek schamen voor zijn expobijdrage."

De World Expo Milan duurt nog tot 31 oktober. In 2025 wil Rotterdam de World Expo huisvesten.

Fotocredits: worldexpomilaan2015.nl
Dit artikel afdrukken