Het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern Kellogg, wereldwijd marktleider op het gebied van ontbijtgranen (en cornflakes) ziet al een paar jaar op rij zijn winst teruglopen. Uit de donderdag gepresenteerde kwartaalcijfers bleek dat die dalende trend nog niet gekeerd is, schrijft NRCQ. Ondanks een kostenbesparingsprogramma liep de winst met 31% terug.
Twee oorzaken: anders eten en low carb
Dat is met name te wijten aan de verschuiving in ontbijtgewoonten van - om te beginnen - Amerikanen. Het kommetje cornflakes met melk thuis is niet langer een automatisme. Amerikanen, en wij in hun voetsporen, eten steeds meer buiten deur. Zelfs het ontbijt nemen we op weg naar het werk in de vorm van 'ontbijtbiscuits, kant-en-klare bakjes met yoghurt en muesli, yoghurtdrankjes' en dergelijke. Daarnaast staan koolhydraten inmiddels in een kwade reuk onder het brede publiek. Low-carb wordt als gezond(er) gezien, zodat mensen hun ontbijtgranen laten staan en kiezen voor meer eiwitrijke ontbijten zoals bijvoorbeeld yoghurts en kwark.
Het geluid dat 'carbs' - koolhydraten - slecht zijn zorgt er dus voor dat de markt aan het verschuiven is. Ook wij in Nederland laten daarom steeds vaker ons brood staan en kiezen voor het enige graan dat nog mag van Kris Verburghs De Voedselzandloper.
Gemakshavermout
De goeroe's beïnvloeden de geest van de consument zo sterk, dat de multinationals gedwongen worden met nieuwe productren te komen.
Kellogg is niet sterk in havermoutproducten. Het voedingsmiddelenconcern is groot geworden met op tarwe gebaseerde ontbijtcereals en is vooral populair met op kinderen gerichte (suikerrijke) producten als rice crispies, frosties en chocopops. De 'gemaks' havermoutmarkt is in Nederland ingevuld door Quaker (dochter van PepsiCo), met een hele serie aan gezonde havermoutrepen, als ontbijt of tussendoortje. Kellogg probeert nu alsnog mee te doen met de havermouthype. Deze week introduceerde het bedrijf Special K Hot 3 Granen, een warm te eten 'porridge', en later dit jaar komt er een havermoutreep op de markt. Porridge is overigens niets anders dan 'pap'. Dat eten we in Nederland al van oudsher bij ons ontbijt, als... havermoutpap.
Fotocredits: Ian Ransley
Dit artikel afdrukken
Twee oorzaken: anders eten en low carb
Dat is met name te wijten aan de verschuiving in ontbijtgewoonten van - om te beginnen - Amerikanen. Het kommetje cornflakes met melk thuis is niet langer een automatisme. Amerikanen, en wij in hun voetsporen, eten steeds meer buiten deur. Zelfs het ontbijt nemen we op weg naar het werk in de vorm van 'ontbijtbiscuits, kant-en-klare bakjes met yoghurt en muesli, yoghurtdrankjes' en dergelijke. Daarnaast staan koolhydraten inmiddels in een kwade reuk onder het brede publiek. Low-carb wordt als gezond(er) gezien, zodat mensen hun ontbijtgranen laten staan en kiezen voor meer eiwitrijke ontbijten zoals bijvoorbeeld yoghurts en kwark.
Het geluid dat 'carbs' - koolhydraten - slecht zijn zorgt er dus voor dat de markt aan het verschuiven is. Ook wij in Nederland laten daarom steeds vaker ons brood staan en kiezen voor het enige graan dat nog mag van Kris Verburghs De Voedselzandloper.
Gemakshavermout
De goeroe's beïnvloeden de geest van de consument zo sterk, dat de multinationals gedwongen worden met nieuwe productren te komen.
Kellogg is niet sterk in havermoutproducten. Het voedingsmiddelenconcern is groot geworden met op tarwe gebaseerde ontbijtcereals en is vooral populair met op kinderen gerichte (suikerrijke) producten als rice crispies, frosties en chocopops. De 'gemaks' havermoutmarkt is in Nederland ingevuld door Quaker (dochter van PepsiCo), met een hele serie aan gezonde havermoutrepen, als ontbijt of tussendoortje. Kellogg probeert nu alsnog mee te doen met de havermouthype. Deze week introduceerde het bedrijf Special K Hot 3 Granen, een warm te eten 'porridge', en later dit jaar komt er een havermoutreep op de markt. Porridge is overigens niets anders dan 'pap'. Dat eten we in Nederland al van oudsher bij ons ontbijt, als... havermoutpap.
Fotocredits: Ian Ransley
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Vroeger at ik als ontbijt HO-havermoutpap. Die is snel klaar en voor zover ik mij herinner is daar niets aan toegevoegd. Het zijn voorgekookte vlokken.
Als je rauwe havervlokken een nacht weekt in water, zijn ze ook sneller gaar.
Voor de smaak kun je er bijv. stukjes gedroogd fruit doorheen doen en/of wat stukjes ongebrande noten.
Willem, ik heb die havermout bij de Ekoplaza gezien, maar ik zag ervanaf, want ik heb geen zin in dat spul een half uur te moeten koken. Overigens eet ik het ook niet, heb het weleens genomen, maar ik draai lekkerder op een fruit ontbijt van een smoothie of zo los en dan komkommer en tomaat erbij. Misschien hebben gewone natuurwinkels als de G&W het ook wel, aleens geprobeerd?
En die vervangende melk, soja zal ik ook nooit nemen, ben er allergisch voor, maar idd, veel rijst-, amandel- en havermelksoorten zijn gezoet, maar ook die heb ik ongezoet in de ekoplaza gevonden.
Oveigens kun je dat ook zelf maken, ff googlen, staan zat op internet hoe het moet.
Ik wil suikervrije havermout die ook niet vooorbewerkt/gekookt is, daar waarschuwt Kris Verburgh voor (hogere gycemische index). Genetisch manipulatie zou ook de g.i. verhogen. Nu zou Kellogg in Rayong, niet ver van Pattaya, waar ik woon een nieuwe fabriek hebben geopend. Wanneer, en in welke winkel/supermarket precies kan ik vinden wat ik zoek?
PS met water de havermoet te koken lijkt mehet beste. In soyamelk beter bniet vanwege de daraan toegevoege suiker. Je hebt trouwens ook oatmilk (havermoeutmelk) een australisch product, maar ja met suiker daaraan toegevoegd natuurlijk. Ik hoef niet in ketose, maar meer suiker/koolhydraten dan nodig is om daaruit te blijven ook niet.