Behalve aardappelresten gaan er ook Haarlems IPA Jopen bier en kaas in de snack. De balletjes worden momenteel geserveerd tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven en worden daarna geleverd aan de afnemers van de ambachtelijke frieten van FrietHoes, waaronder pretpark de Efteling.
Eerder stookte FrietHoes wodka van aardappelrestanten. Ook werd er in samenwerking met brouwerij Troost bier gebrouwen van aardappelresten met de naam Schillenbier.
Eetbaar restafval is een nieuwe trend vanwege de belangstelling voor duurzaamheid. Het is echter in vele vormen al decennia op de markt. Denk bijvoorbeeld aan kroketten voor de verwerking van kleine stukjes vlees of rösti, een aardappelkoekje gemaakt van aardappelflinters.
Gisteren op de redactie van Foodlog: duurzaamheid heeft afval toch pas culinair hip gemaakt? Waarom dan die laatste zinnen?
Tsja. Omdat het klopt, maar de verwerking was tot de jaren '60/'70 ook in het rijke deel van Europa meer dan normaal.
Pas sinds een paar decennia gooien we eten in ruime mate weg.
Ik was onderweg dus heb aan de discussie op de redactie te weinig aandacht kunnen besteden.
Het zal wel niet horen, maar is dit niet een beetje geneuzel in de marge. Welk afval zit er in de gewone bitterbal?
Foto is gewoon een willekeurige stockfoto van "snackballen", zijn niet de balletjes van FrietHoes. In die van FrietHoes zit een klassiek vlaggetje zo te zien.
Wellicht zijn ze van al drie keer gerecycleerd plastic?
Die plastic zwaardjes zien er dan weer niet zo duurzaam uit...