Brazilië is een antidumping-onderzoek gestart naar diepgevroren frieten uit België, Nederland, Duitsland en Frankrijk, meldt Vilt.

Volgens Bem Brasil Alimentados, een lokale aardappelverwerker, exporteerde de frietproducenten uit de genoemde landen van juli 2014 tot juni 2015 enorme volumes goedkope diepgevroren aardappelproducten naar Brazilië. De verkoopprijzen zouden 18 tot 41% lager geweest zijn dan leveringen aan Groot-Brittannië in diezelfde periode. Als de verkoopprijs van producten in een bepaald land onder die van het land van oorsprong ligt, kan de overheid een antidumping-procedure in gang zetten bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Dat heeft Brazilië nu gedaan.

Romain Cools van Belgapom, de belangenorganisatie van de aardappelverwerkende bedrijven in België, legt uit dat het om een tijdrovende en dure procedure gaat. “Die is gemaakt op maat van multinationals en niet op maat van KMO’s en familiebedrijven, de gangbare bedrijfsstructuur van de meeste aardappelverwerkende bedrijven in ons land.” De meeste betrokken producenten doen volgens Cools mee aan het onderzoek, om importheffingen te voorkomen.

Het onderzoek kan belangrijke economische gevolgen hebben voor de Europese aardappelverwerkende industrie. Brazilië is de tweede belangrijkste afzetmarkt ter wereld. Nederland is de grootste Europese exporteur van aardappelproducten naar Brazilië, met een volume van ruim 82.000 ton in 2014, gevolgd door België met 69.000 ton.
VILT - abcVlaams infocentrum land- en tuinbouw - Brazilië start onderzoek naar goedkope Europese frieten - VILT
Reageer
  • Deel
Druk af