Ieder uur zou er in Nederland één dode vallen als gevolg van diabetes type 2. Dat schrijft Zorgverzekeraar VGZ vandaag in een persbericht. De verzekeraar ondersteunt als eerste een omkeringsprogramma dat mensen door een andere voeding en een andere manier van leven zichzelf laat genezen van diabetes en onafhankelijk maakt van medicatie.

VGZ start vanaf 2015 met een pilot naar aanleiding van de documentaire 'Keer Diabetes2 Om'. Daarin is te zien hoe patiënten die het programma volgen binnen 6 maanden gezonder worden, medicijnen kunnen minderen en hun levenskwaliteit verbeteren. Het programma is ontwikkeld door de Stichting Voeding Leeft. Het InnovatieNetwerk, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, ondersteunde de eerste pilot en financierde de documentaire.Ieder uur één diabetesdode
In het persbericht valt te lezen: "Verbijsterend dat er miljarden worden geïnvesteerd in pillen die maar marginaal werken en dat terwijl deze ziekte met voeding en beweging volledig aan te pakken is", zegt Hanno Pijl, hoogleraar diabetologie aan het LUMC en lid van de Gezondheidsraad.

Bijna 1 miljoen mensen in Nederland heeft diabetes type 2. Ieder uur sterft er in Nederland iemand aan de gevolgen van diabetes. Met medicatie worden slechts enkele symptomen van diabetes bestreden, maar wordt de patiënt niet genezen. De hoge kosten die de huidige aanpak van diabetes type 2 met zich meebrengt, maakt het een economisch probleem van nationale omvang. De kosten zijn nu al ruim 10 miljard euro per jaar (type 1 en 2 samen) en lopen bij huidige trend op naar 20 miljard euro in 2025, jaarlijks.


Minister Edith Schippers reageert in de documentaire op dit maatschappelijke probleem, evenals diverse hoogleraren, artsen en zorgverzekeraars.

Fotocredits: 'soldiers', Heather Altken
Dit artikel afdrukken