De definitie van vruchtensap verschilt in veel studies. Daardoor zijn studies onderling moeilijk te vergelijken zoals gebeurt bij meta-analyses. Zulke analyses zijn bedoeld om vast te stellen tot welk inzicht meerdere onderzoeken komen als je ze als geheel van kennis beschouwt.

Over het algemeen vragen onderzoekers aan de respondenten om een zogeheten Food Frequency Questionnaire (een voedingsvragenlijst om de gemiddelde portiegrootte en frequentie van de voedsel- en drankinname van de afgelopen maand vast te stellen) in te vullen. De vraag die de respondent voor een sapje moet beantwoorden, luidt: 'Hoe vaak en hoeveel vruchtensap heb je de afgelopen maand gedronken?'

Zo'n vraag helpt onderzoekers niet om te ontdekken of er verschil is tussen gebruikers van 100% vruchtensap met alleen natuurlijke suikers en die van <100% vruchtensap met toegevoegde suikers. Het komt ook voor dat onderzoekers beide soorten (mét extra suiker en zonder) vruchtensappen wel degelijk apart in de vragenlijst opnemen, maar dat respondenten zelf het verschil niet goed weten. Daar komt nog eens bij dat consumenten zich hun gebruik niet zo goed herinneren en zich soms vergissen tussen die twee. Hun antwoorden zijn dan ook niet zonder meer feiten over hun daadwerkelijke consumptie.

Natuurlijke suikers en aangezoet op één hoop
Voor het laatste rapport van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) over suikergebruik zijn 100% vruchtensap en <100% vruchtensap samengevoegd in één categorie voor de meta-analyse van tien cohortstudies. De twee belangrijkste redenen voor deze beslissing van het onderzoeksteam van de EFSA waren: 1) 'De respondent heeft niet de kennis om vruchtennectar van toegevoegde suiker te onderscheiden' en 2) '100% vruchtensap en <100% vruchtensap verschillen qua gehalte aan toegevoegde suikers, maar de hoeveelheid vrije suikers is hetzelfde'. De EFSA concludeerde vervolgens dat het consumeren van 100% vruchtensap een duidelijk te constateren positief verband heeft met het ontwikkelen van diabetes type 2 en obesitas. Canadese onderzoekers vonden het onjuist om puur sap en met suiker aangezoet sap op één hoop te gooien. Daarom trokken ze de data van de onderzoeken opnieuw door hun analysetools

Zelfde data, twee verschillende conclusies
Bij de heranalyse van het EFSA-rapport gebruikten de Canadezen dezelfde tien cohortstudies, maar deelden die in in de categorieën 100% vruchtensap en ongedefinieerd vruchtensap (met een samenstelling die onduidelijk is omdat niet bekend is of het om puur of met suiker aangezoet sap ging). Uit dit onderzoek blijkt dat het risico op diabetes type 2 en obesitas hoger is bij het drinken van <100% vruchtensap ten opzichte van een controlegroep die geen vruchtensap drinkt. Het risico op obesitas en diabetes type 2 neemt toe per extra portie (250 ml). Dit risico is niet te vinden bij wie 100% vruchtensap drinkt. Die conclusie staat haaks op die van de EFSA.

Uitspraken van een autoriteit, zoals in dit geval de EFSA, bepalen de publieke opinie. Daarom is het belangrijk om onderzoek te herhalen en kritisch te blijven kijken naar hoe conclusies tot stand komen
Voor alle duidelijkheid: de Canadezen kunnen niet zeggen dat er géén verband is of dat sap gezond is. Wel stellen ze vast dat er geen direct verband is tussen de consumptie van 100% vruchtensap en een verhoogd risico op diabetes type 2 en obesitas. Bij een portie van 250 ml 100% vruchtensap zagen de onderzoekers geen verhoogd risico op obesitas en diabetes type 2. Wel zagen ze dat het risico stijgt bij een verdubbeling van de porties.

De Canadese onderzoekers keken ook naar veranderingen in lichaamsgewicht. Het drinken van beide soorten vruchtensap kan leiden tot een lichte gewichtstoename. Of dit problematisch is voor je gezondheid, hangt af van je algehele voedings- en leefpatroon. Het trekken van conclusies over voedsel in relatie tot gezondheid blijft moeilijk vanwege het stofjesdenken waar voedingsonderzoek veelal in vast blijft zitten.

Deze twee onderzoeken laten zien dat een meta-analyse van dezelfde studies tot heel verschillende resultaten kan leiden. Te constateren valt dat niet de werkelijkheid, maar de onderzoeksmethode bepalend is voor de uitkomsten. Uitspraken van een autoriteit, zoals in dit geval de EFSA, bepalen de publieke opinie. Daarom is het belangrijk om onderzoek te herhalen en kritisch te blijven kijken naar de manier waarop conclusies tot stand komen.
Dit artikel afdrukken