image

Snappen jullie dat nou nog? Lees onderstaand bericht en toets je kennis van de economische principes. Of is dit een mooi gevalletje van: 'elk voordeel heb z'n nadeel....'


De Nederlandse kaasproductie blijft op een hoog niveau. Dit blijkt uit cijfers van het Productschap Zuivel (PZ). In de eerste vier maanden van dit jaar is 5,7% meer kaas geproduceerd dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. Hiermee wordt de stijgende lijn van 2006 voortgezet. In Europa is de kaasproductie over de periode januari tot en met april 5,2% gestegen volgens de cijfers van het PZ. De kaasproductie groeide in alle landen behalve in België en Tsjechië. De grootste groeiers waren Polen (12%), Nederland (5,7%) en Duitsland (3,7%).
Doordat steeds meer melk wordt ingezet voor de kaasproductie is de productie van magere melkpoeder en boter gedaald. In combinatie met een aantrekkende internationale vraag naar magere melkpoeder en boter zijn de prijzen van deze producten vanaf februari dit jaar gestegen. De prijsstijging bij boter en melkpoeder breidt zich langzaam uit over de hele zuivelmarkt. De eerste verhoging van de kaasprijs is al geweest. Het PZ voert de huidige stand van zaken op de zuivelmarkt terug op het wereldwijd ontbreken van een evenwicht tussen vraag en aanbod.

bron:productschap zuivel
Dit artikel afdrukken