Dat soort zaken inspireerde Jessica tot het schrijven van ‘Illie Billie is jarig’, een boek voor kinderen tot 7 jaar. Jessica wil toegevoegde suikers zichtbaarder maken en de gezonde keuze eenvoudiger. Uitgevers hebben alle tijd, maar Jessica heeft haast.
Daarom besloot de moeder niet langer op hen te wachten en heeft ze het boekje in eigen beheer uitgegeven. Ook verzon ze Illie Billie ijsjes en snoep, spelsystemen met stickertjes en zelfs liedjes. Daarnaast heeft de energieke moeder-van-twee een website met recepten en informatie over hoe je dat doet: minder suiker eten én omgaan met allergieën.
Illie Billie's verjaardagsfeest
In het boekje geeft kever Illie Billie een feestje en al haar vriendjes blijken een afwijkend dieet te moeten volgen. Doordat Illie Billie met plezier en het grootste gemak alle gasten voorziet van smakelijke hapjes hoopt de schrijfster dat kinderen met een speciale voedselbehoefte er binnenkort gewoon bij gaan horen.
Illustratrice Eva Jansen ontwierp voor de meest voorkomende allergieën en intoleranties karakters die als logo gebruikt kunnen worden op producten. Daarnaast ontwierp ze een logo voor producten die vrij zijn van geraffineerde suiker.
Illie Billie als logo
Dit voorjaar liep Jessica, als presentatrice van het TV-programma Body, Mind & Guilty Pleasures, op de Horecava Michel Driessen, directeur van kruiden- en sauzenbedrijf Verstegen tegen het lijf. Dat had net een nieuwe productlijn in de markt gezet met een verlaagd suikergehalte. Wederzijds enthousiasme leidde tot een samenwerking en zo belandde Illie Billie als logo op ketchup. Jessica hoopt dat haar logo straks op meer producten met een laag suikergehalte prijkt.
Diabetes bij kinderen
Uit gegevens van de Diabetes Fonds blijkt dat diabetes type 1 - naast astma - de meest voorkomende chronische ziekte bij kinderen is. Naar schatting kampen zo'n 6.000 kinderen tussen 0 en 18 jaar met diabetes type 1. Van de prevalentie van diabetes type 2 onder kinderen (in gewone taal: het aantal kinderen dat er last van heeft) heeft het Diabetesfonds geen recente cijfers.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Hallo Arnold,
Dank je wel!
Ik hoor graag meer over het hoe en wat van voorkomen...
ik hoop dat we deze generatie kinderen en die nog komen gaat zo gezond kunnen laten opgroeien dat zij ook heel gezonden lijven zullen hebben ten tijden van de conceptie.
Ik zelf at al 3 jaar super gezond (geen toegevoegde suikers) dronk geen alcohol, nooit gerookt, was heel fit en werd toen zwanger van Eva die toch een koemelkeiwitallergie heeft. Had ik dat kunnen voorkomen?
Liefs Jessica...
Hallo Wouter, met boeken voor jonge kinderen kan een onderwerp bespreekbaar maken. Zo kan “anders eten” net zo gewoon worden als dat men het nu gewoon vindt een kind zomaar snoep of een ijsje aan te bieden.
Een boekje over een vogeltje dat dood gaat (Kikker) maakt een zwaar en moeilijk onderwerp luchtiger en toegankelijker om over te praten. Zo kan je in een klas bijvoorbeeld een sterfgeval van een familielid bespreekbaar maken. En over emotie praten is gezond.
Ik zou met dit boek willen bereiken dat kinderen met of zonder ‘aangepast eetpatroon’ het heel gewoon gaan vinden dat iedereen ander is en anders eet en dat dat helemaal oké is en dat je nog steeds van het leven een feestje kan maken.
Daarnaast geeft bijvoorbeeld de pagina met een feesttafel vol lekkernijen mooie aanleiding om met je kind die wel een allergie heeft de hapjes door te nemen; Wat zou jij wel/niet mogen. Dat is namelijk van levensbelang, dat kinderen met een allergie goed leren omgaan met voeding en altijd moeten checken en vragen of hetgeen waar ze allergisch voor zijn er wel of niet in zit.
Daarnaast wil ik ook graag dat men er gewoon (voor)lees plezier aan beleefd! ☺️
Liefs Jessica
Zeer lovenswaardig zulke initiatieven zeker als je als gezin geconfronteerd wordt met de problematiek.
Waarom niet gelijktijdig actie ondernemen om deze allergische reacties grotendeels te voorkomen?
Zeer recente wetenschappelijke rapporten geven aan dat hetgeen ons overkomt aan ziek en zeer, maar ook allergische reacties, ongeveer 15% genetisch bepaald is en 85% voedsel gerelateerd. De conditie van de ouders tijdens de conceptie is al bepalend voor de gezondheid status van de baby. De inhoudelijke kwaliteit van ons voedsel speelt daarin een belangrijke rol. Preventie gaat ons uiteindelijk redden en zorgkosten besparen.
Effect? Geen idee, Dick Veerman, ze zijn niet op effect geschreven. Ik hoop er kinderen enig plezier mee te doen. En voorleesouders.
Wouter, jij schrijft ook voor kinderen. Wat is het effect volgens jou?