Toen Jessica Mendels voor het eerst zwanger was, leek ze zwangerschapsdiabetes te hebben. De zwangerschapsdiabetes bleek MODY (Maturity-Onset Diabetes of the Young, een genetische vorm van diabetes) te zijn, en helaas heeft haar oudste dochter het ook. De jongste koter heeft een ernstige koemelk-allergie. Dat maakt het voeden van de familie geen gemakkelijke opgave. Diabetici hebben baat bij een suikervrij dieet. Voor de jongste telg moet zelfs koemelkvrij gekookt worden.

Dat soort zaken inspireerde Jessica tot het schrijven van ‘Illie Billie is jarig’, een boek voor kinderen tot 7 jaar. Jessica wil toegevoegde suikers zichtbaarder maken en de gezonde keuze eenvoudiger. Uitgevers hebben alle tijd, maar Jessica heeft haast.

Daarom besloot de moeder niet langer op hen te wachten en heeft ze het boekje in eigen beheer uitgegeven. Ook verzon ze Illie Billie ijsjes en snoep, spelsystemen met stickertjes en zelfs liedjes. Daarnaast heeft de energieke moeder-van-twee een website met recepten en informatie over hoe je dat doet: minder suiker eten én omgaan met allergieën.

Illie Billie's verjaardagsfeest
In het boekje geeft kever Illie Billie een feestje en al haar vriendjes blijken een afwijkend dieet te moeten volgen. Doordat Illie Billie met plezier en het grootste gemak alle gasten voorziet van smakelijke hapjes hoopt de schrijfster dat kinderen met een speciale voedselbehoefte er binnenkort gewoon bij gaan horen.

Illustratrice Eva Jansen ontwierp voor de meest voorkomende allergieën en intoleranties karakters die als logo gebruikt kunnen worden op producten. Daarnaast ontwierp ze een logo voor producten die vrij zijn van geraffineerde suiker.

Illie Billie als logo
Dit voorjaar liep Jessica, als presentatrice van het TV-programma Body, Mind & Guilty Pleasures, op de Horecava Michel Driessen, directeur van kruiden- en sauzenbedrijf Verstegen tegen het lijf. Dat had net een nieuwe productlijn in de markt gezet met een verlaagd suikergehalte. Wederzijds enthousiasme leidde tot een samenwerking en zo belandde Illie Billie als logo op ketchup. Jessica hoopt dat haar logo straks op meer producten met een laag suikergehalte prijkt.

Diabetes bij kinderen
Uit gegevens van de Diabetes Fonds blijkt dat diabetes type 1 - naast astma - de meest voorkomende chronische ziekte bij kinderen is. Naar schatting kampen zo'n 6.000 kinderen tussen 0 en 18 jaar met diabetes type 1. Van de prevalentie van diabetes type 2 onder kinderen (in gewone taal: het aantal kinderen dat er last van heeft) heeft het Diabetesfonds geen recente cijfers.
Dit artikel afdrukken