In België komen binnenkort drie veehandelaars voor de rechter in een fraudezaak van minstens 33 miljoen euro met ruim 31.500 runderen. In dit geval is er geen sprake van omgekat of besmet vlees, maar van valse facturen, witwassen en ongedekte cheques.

De zaak is aan het licht gekomen bij het faillissement van de Nederlandse slachter Weyl Beef Products in 2010. Weyl had in België 'flink meer betaald voor runderen dan andere slachterijen', schrijft De Tijd. Maar dat bleken kunstgrepen te zijn geweest om de cijfers op peil te houden. Op basis van de bekentenissen van de Weyl-directie werd het spoor gevolgd naar 'een gigantische constructie met valse facturen en ongedekte cheques' tussen verschillende Belgische veehandelaren.

Slachtoffer van de fraude is de bank BNPP Fortis - de bank zou zijn opgelicht voor 27 miljoen euro. Vanuit die schade heeft de bank zich burgerlijke partij gesteld in de aankomende rechtszaak, waarbij de topman van Weyl en de veehandelaars zich moeten verantwoorden voor ' schriftvervalsing, witwassen, faillissementsinbreuken en oplichting'.
Dit artikel afdrukken