De Vlaamse minister van Openbare Werken, Hilde Crevits, heeft tijdens een handelsmissie naar Azië een akkoord gesloten met de Vietnam Association of Seafood Exporters and Producers (VASEP). Volgens dit akkoord wordt de haven van Zeebrugge de hoofdrolspeler in de Europese import van Vietnamese pangasiusfilet. Goed nieuws, zou je denken.

De Belgische zeevissers (en restaurateurs) zien de deal echter niet zitten en vrezen met hun duurzame visserij in de verdrukking te komen. De Vlaamse Visveiling schaart zich in hun kamp: "het commercialiseren van diepvries aquacultuur producten [valt] niet binnen de strategie van de Vlaamse Visveiling". De veiling zal dus gewoon gewoon doorgaan met het commercialiseren van de verse, wilde vis die de vissers vangen.

Zeebrugge stelt de vissers gerust: "'De overeenkomst is een logistiek verhaal. De pangasiusfilet is bestemd voor de gehele Europese markt, en is dus geen concurrentie voor de verkoop van verse vis uit de Noordzee. De lokale Vlaamse visserij biedt verse vis aan, terwijl de pangasius in diepvriesvorm aangeleverd wordt", zegt Joachim Coens in De Standaard.
Dit artikel afdrukken