In België werd het 4 jaar geleden bij wet mogelijk een alcoholslot op te leggen. Zo'n apparaat wordt in de auto geïnstalleerd en voordat de bestuurder kan starten moet hij eerst blazen om te bewijzen dat hij (of zij) geen alcohol gedronken heeft. België is koploper in Europa qua dronken bestuurders, ondanks jaren van intensieve BOB-campagnes en alcoholcontroles.
Iedere maatregel zal dus met beide handen aangegrepen worden om deze stroom van overtredingen in te dammen, zou je denken. Maar nee, De Standaard meldt vandaag dat in die 4 jaar nog maar 21 Belgische automobilisten een alcoholslot hebben moeten monteren.

Nederland: automatische maatregel
Dat staat in schril contract met Nederland. Daar zijn volgens de krant al 4.000 alcoholsloten geïnstalleerd. Volgens Koen Peeters van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid: "Bestuurders met een bepaald gehalte alcohol in het bloed, worden in Nederland automatisch veroordeeld tot een alcoholslot, zoniet krijgen ze automatisch een rijverbod voor vijf jaar." Dat mochten de Belgen ook wel willen.

200 keer zo vaak
In Nederland is de maatregel echter omstreden en sinds oktober vorig jaar zelfs opgeschort. De grond daarvoor is een lopende cassatieprocedure bij de Hoge Raad over de stelling dat een alcoholslot latere vervolging door de strafrechter uitsluit, omdat je in Nederland niet tweemaal voor hetzelfde vergrijp veroordeeld mag worden.
Daar komt bij dat de praktische toepassing van het alcoholslot complex is: het slot is duur (4.500 euro) en de link tussen bestuurder en auto is niet altijd één-op-één te leggen. Dat heeft er toe geleid dat de maatregel weliswaar 11.000 keer is opgelegd, maar slechts 4.000 keer is toegepast. Toch nog altijd 200 keer zo vaak als in België.

Daar zegt politierechter Kathleen Stinckens: "De kostprijs is erg hoog en het is niet altijd evident, omdat vele mensen met bedrijfswagens rijden, waardoor men werkgever of leasingmaatschappij moet inlichten over het alcoholslot. Bovendien moet de veroordeelde ook instemmen met de installatie van het alcoholslot."

Fotocredits: Dräger
Dit artikel afdrukken