Dat lijkt onderzoek van de Universiteit van Pennsylvania te laten zien. De Franse officiële nieuwssite Francetvinfo betrekt het al meteen op mensen en maakt ervan dat jouw zin of geen zin in sport in je buik zit. Niet alleen de hersenen sturen de motivatie om te bewegen, de darmbacteriën lijken die te ondersteunen. Althans, dat lijkt onderzoek in muizen uit te wijzen.

De onderzoekers ontdekten dat het microbioom de reductie veroorzaakt van een enzym in de hersenen dat dopamine afbreekt
Voldoende lichaamsbeweging biedt tal van gezondheidsvoordelen; het wordt in verband gebracht met een verlaagd risico op chronische ziekten, verbetering van de cognitieve functie en verlaging van de mortaliteit. Deze voordelen motiveren niet iedereen om voldoende te sporten. Onderzoekers van de Universiteit van Pennsylvania onderzochten met behulp van machine learning de biologische kenmerken die de verschillen in activiteitsniveaus en prestaties tussen muizen mogelijk verklaren. Tot hun verrassing namen ze niet waar dat de genen de grootste invloed hierop hebben, maar het microbioom.

In een jarenlang proces ontdekten de onderzoekers een verschil in genexpressie in de dopaminereceptoren. Muizen met door breedspectrum antibiotica afgedode darmbacteriën hadden minder dopamine na een run in een looprad. De neurotransmitter dopamine speelt een belangrijke rol in ons beloningssysteem en geeft een lekker gevoel. De onderzoekers ontdekten dat het microbioom de reductie veroorzaakt van een enzym in de hersenen dat dopamine afbreekt. Dat proces veroorzaakt een piek in dopamine als je sport. In het experiment hadden de muizen zonder microbioom deze piek niet. Het is deze dopaminestoot die ons aanmoedigt om onze sportinspanningen te verlengen. Zij geven ons ook het verlangen, de energie en de motivatie om fysieke inspanningen te leveren.

Het is weer een stapje in het onderzoek waar de bacteriën die onze darmen bevolken allemaal invloed op hebben. De bevinding opent weer nieuwe wegen voor wetenschappelijk onderzoek, zoals naar de runner’s-high, topsporters en sportmotivatie. De volgende stap voor de onderzoekers is kijken of deze microboom afhankelijke darm-naar-hersenroute ook zo werkt bij mensen.
Dit artikel afdrukken