Zie je wel, wij genieten meer dan welk ander beest dan ook ;-)
Geen enkel zoogdier heeft zo’n subtiel ontwikkelde smaakzin als de mens. Dat heeft een Amerikaanse studie van de Mount Sinai School in New York nog eens uitgewezen. De mond van de mens telt meer dan 10.000 receptoren, gegroepeerd in papillen op het gehemelte en de tong. Een hond heeft slechts 1.700 van deze receptoren en een kat amper 500. Jarenlang veronderstelden wetenschappers dat de mens alleen de smaken zoet, zout, zuur en bitter kan onderscheiden, maar ons smaakvermogen blijkt over een veel rijker pallet te beschikken. De New Yorkse onderzoekers ontdekten zelfs in onze dunne darm een receptor die een rol speelt bij de smaakbeleving. De receptor T1R3 die daar werd gevonden is op onze tong verantwoordelijk voor bepaalde zoete smaakbelevenissen. Ook onze reukzin en hersenen beïnvloeden overigens de smaakzin en onze smaakzin evolueert met het opgroeien. Kinderen ervaren de smaak bitter veel meer uitgesproken dan volwassenen.
bron: Gazet van Antwerpen met dank aan foodholland
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ailko,
We spreken vanuit verschillende werelden denk ik.
De moleculair biologische achtergrond van smaak vind ik mateloos fascinerend, ik blog er regelmatig over.
Op de tong zijn volgens mij alleen bovengenoemde basissmaken waarneembaar. Hiervoor zijn ook de receptoren geidentificeerd. Misschien komt er ook nog het "tannine" gevoel op de tong bij, wat geloof ik niet direct door een receptor wordt doorgegeven maar een soort indirect effect is.
@Jurgen, in de smaakafdeling van mijn ROC hebben we een heel andere ontwikkeling doorgemaakt. Kijk hiervoor op http://www.grassroots.nl/cgi-oic/grassroots.exe/show?no=2663
Daarnaast kunnen we lang niet alle smaaknuances benoemen. We zitten al vanaf de tijd van de Romeinen vast aan het smaakschema wat jij aangeeft. Er is veel gewijzigd in de perceptie van smaak. Gelukkig maar zou ik zo zeggen.
Nou, die conclusie gaat wat ver hoor vind ik. Veel dieren ruiken een stuk beter dan wij, en dat is toch de belangrijkste component van smaak.
Behalve zoet, zuur, zout en bitter zijn er bij mijn weten recenter alleen umami (glutamaat) en misschien vet bijgekomen als basissmaken.