Jeroen Thijssen, redactie Foodlog
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


In de loop van zijn carrière ontving Robuchon ongeveer alle culinaire eerbewijzen die er vergeven worden. Met die andere Franse grootheid, Alain Ducasse, vocht hij de strijd uit om wie de meeste sterren verzamelde. Robuchon won. Op zijn kokmuts prijkten 32 Michelinsterren, voor elk van zijn restaurants wel een paar. Hij was daarmee de meest bekroonde chef van de wereld. Robuchon had zaken in Parijs, New York, Hongkong en Tokio. In 1990 riep restaurantgids GaultMillau hem uit tot chef van de eeuw.

Joël Robuchon, op 7 april 1945 in Poitiers geboren als zoon van een metselaar, wilde in eerste instantie katholiek priester worden en ging op 12-jarige leeftijd naar het klein-seminarie van Mauléon. Hij ontdekte zijn passie voor koken door de nonnen te helpen in de keuken.

Robuchon verscheen regelmatig op de Franse televisie en schreef verschillende kookboeken. De chef was al enige tijd ziek maar schuwde daarover de publiciteit. In stilte verkocht hij een groot deel van zijn restaurants. Robuchon overleed aan alvleesklierkanker. Hij is 73 jaar geworden.

Een paar jaar geleden liet hij in een filmpje zien hoe hij zijn fameuze aardappelpuree maakte. Daar komen, behalve roeren, boter en warme melk, ook een roer- én een gewone zeef aan te pas.

Dit artikel afdrukken