Een uitgekiend assortiment, verrassende (thema)acties en consequent lage prijzen lokken een steeds hipper en bewuster publiek naar de winkels van Lidl. Niet voor niets is Lidl inmiddels de derde supermarktketen van Nederland (na Albert Heijn en Jumbo), de grootste retailer van Europa en de nummer 4-retailer ter wereld (nou ja, moederbedrijf Schwarz dan).

'Duurzaam hoeft niet duur te zijn'
Een dikke week geleden breidde Lidl tijdelijk zijn assortiment biologische producten met 60 artikelen uit. "Duurzaam hoeft niet duur te zijn", zegt de discounter. Bij de gewone supermarkten, die steeds meer biologisch in de schappen leggen, zijn biologische producten meestal behoorlijk duurder dan de reguliere. Bij Lidl is niet alleen het assortiment, maar ook het prijsniveau spectaculair te noemen.

Voor vaste klanten van de Ekoplaza's en Natuurwinkels die een kijkje gingen nemen, moet het sensationeel zijn geweest. Oordeel zelf.

Die-hard biologische consumenten, die denken dat ze bij Lidl niets te zoeken hebben, moeten zich nog maar eens achter de oren krabben
Lidl biedt organic thee in 5 soorten, voor €0,99. Bij de Ekoplaza troffen we een groot bord op straat: 'Aanbieding: thee', okay, van Simon Levelt: €1,79. De 'gewone' organic thee kost €1,19. Ahornsiroop dan. Bij Lidl €3,59, Ekoplaza €6,79. Voor muesli met fruit of chocola moest je bij Lidl €2,59 neertellen, bij Ekoplaza €2,99. Biologische zilvervliesrijst? Bij Lidl kost 500 gram € 1,29, bij Ekoplaza staat het voor €2,29-4,29 in het schap. Quinoa dan. Lidl rekent €2,60 voor 300 gram, Ekoplaza €3,59.

Een mooi ijkpunt altijd: wat kost een kilo bloem. Bij Lidl neem je biologische tarwebloem of -meel mee voor €0,99, ongeacht of je 'naturel', half-volkoren of volkoren wilde hebben. Speltmeel of -bloem reken je af voor €1,99. De beide meelsoorten kosten bij Ekoplaza respectievelijk €1,79 en €3,29. Olijfolie, een halve liter 'organic' neem je bij Lidl mee voor €3,39, bij Ekoplaza voor €4,99. Bij lijnzaadolie is het verschil nog groter. Lidl vraagt €1,99 voor een kwart liter, Ekoplaza €3,89.

Groenteschap bij Lidl Beziers
Groentenschap bij Lidl Béziers

We keken ook nog even naar de groente. Het eerste wat opviel: behoorlijk wat lege schappen bij de Ekoplaza. Daar had Lidl geen last van. De 'courgettecrisis' gaat aan Lidl voorbij, lijkt het. Vorige week namen we even poolshoogte bij de allermodernste Lidl winkel in het Zuidfranse Béziers. Daar waren alle normale groenten volop verkrijgbaar. Gewoon uit Spanje. Voor gewone prijzen én er lagen volop verse biologische producten tegen al even schappelijke prijzen.

biogroenten Lidl NL
Biogroenten bij Lidl Nederland

In Nederland deden de biologische wortels €0,89 de kilo. Ekoplaza had ze ook in de aanbieding: €1,19. De biologische aardappelen: €3,69 voor 5 kilo bij de Lidl, €3,99 voor 2 kilo bij Ekoplaza. De trostomaten: €1,49 versus €2,29 het pond.

biogroenten lidl beziers
Biogroenten Lidl Béziers

Verdringingsmarkt
Wat dit allemaal betekent? Om een lang verhaal kort te maken, ook de markt voor biologische producten is een verdringingsmarkt op prijs geworden. Die-hard biologische consumenten, die denken dat ze bij Lidl niets te zoeken hebben, moeten zich nog maar eens achter de oren krabben. Net als de overige aanbieders van biologisch.
De Mediamarkt zegt het al jaren: je bent toch niet gek als je dezelfde TV of elektrische tandenborstel voor stukken minder kunt kopen. Nagenoeg alle gespecialiseerde elektronica-winkels zijn inmiddels verdwenen.

In vervolg op deze eerste inventarisatie deed Foodlog een vergelijkend prijsonderzoek bij de grote Nederlandse supermarktketens. De resultaten zijn hier te vinden.
Dit artikel afdrukken